Читај ми!

Заједничка представништва Србије и Македоније

Министри спољних послова Србије и Македоније, Ивица Дачић и Никола Поповски потписали споразум о заједничким дипломатско - конзуларним представништвима у иностранству уз најаву да ће ускоро бити дефинисане локације и државе у којима ће бити заједничке канцеларије.

Шефови дипломатија Србије и Македоније су истакли да су две земље пријатељске земље и да је заједнички интерес да билатерални односи међу њима буду најбољи могући, јавила је агенција МИА, а преноси Танјуг.

Дачић и Поповски најавили су да ће друга заједничка међувладина седница бити одржана у Скопљу у октобру или у новембру.

Поповски је навео да је са Дачићем разговарао о економској сарадњи, развоју туризма, Коридору 10 и о унапређењу енергетског и железничког повезивања, док је српски министар оценио да би Београд и Скопље требало да размотре заједнички наступ на трећим тржиштима.

Ивица Дачић састао се у Скопљу са председником Македоније Ђорђем Ивановом и председником македонског парламента Трајком Вељановским са којима је разговарао о актуелним регионалним и глобалним питањима.

Иванов је оценио да у фокусу сарадње две државе у наредном периоду треба да буду економске везе и заједничка улагања. 

Вељановски и Дачић изразили су жељу за бржу интеграцију две земље у Европску унију и размотрили изазове који се налазе на путу евроинтеграција истичући међусобну подршку.

Дачић и његови домаћини изразили су спремност за јачање регионалне сарадње, посебно економске, као и за наставак гајења пријатељских односа две земље.

Ивица Дачић је посету Скопљу искористио да позове македонског премијера Николу Груевског да 16. и 17. децембра у Београду присуствује сусрету кинеског премијера Лија Кећианга са премијерима 16 земаља централне, источне и југоисточне Европе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије