Вучић: Држава се супротставља ксенофобији

Показали смо да се држава озбиљно супротставља ксенофобији и хомофобији и бори против њих, рекао је премијер Александар Вучић за "Дојче веле" и додао да ће у наредним недељама моћи да се види колико је успешна у томе.

Премијер Александар Вучић рекао је да је Београд космополитски град, а Србија земља која се бори не само за улазак у Европску унију, већ земља која никада неће подржавати вредности насиља и примитивизма, угрожавања туђих права и туђих живота, преноси Танјуг.

У уводнику интервјуа наводи се да је напад на немачког држављанина Д. Х. (27), који у Београду присуствује конференцији о правима ЛГБТ популације, шокирао Србију, да су осумњичени за напад ухапшени, а да се тешко повређени немачки активиста опоравља и додаје да је тај немили догађај био повод и за кратак разговор са Вучићем.

На питање како као премијер Србије коментарише то што се догодило у Београду и шта су државни органи предузели тим поводом, Вучић је рекао да је то био један ужасан догађај и да је, шта год да неко наводи као разлоге, то потпуно бесмислено, сумануто и неприхватљиво.

"И то смо не само осудили као нешто најгоре што је могло да се догоди, већ као нешто што не сме да се догађа у Београду и Србији" поручио је Вучић.

Премијер је подвукао да је Београд космополитски град, Србија земља која се бори не само за улазак у ЕУ већ земља која никада неће подржавати вредности насиља и примитивизма, угрожавања туђих права и туђих живота.

Премијер Србије је рекао да се реаговало у најхитнијем року уз оцену да никада нико није тако брзо похапсио све нападаче – једног кључног и двојицу помагача.

"Тако да су са наше стране државни органи предузели и обавили и урадили у најхитнијем року све најважније мере да заштите и правни поредак, и право, и правду, и недужног нападнутог човека, и то је оно што смо ми могли да урадимо" рекао је Вучић.

Како је додао, на нама је да покушамо да и васпитавањем и образовањем, учењем и сталном причом и разговором објаснимо људима да је напад на странца, напад на некога ко има неку другачију сексуалну оријентацију, напад на некога ко је различит, срамота, а не вредност коју треба штитити.

Упитан да прокоментарише састанак са Кристофом Штресером, послаником Бундестага и опуномоћеником Владе Немачке за питања људских права и хуманитарне помоћи, Вучић је навео да је то био добар састанак и да је и том приликом рекао да Србија зна своје обавезе.

"Имали смо добар састанак. И као што сам рекао, Србија зна своје обавезе, Србија поштује своје обавезе, своје уставне обавезе и грађанска права и људске слободе, као и своје међународне обавезе, и Србија ће се у складу са тиме и понашати", рекао је премијер.

За примедбе "Амнести интернешнела" и неких других организација које су упозориле на хомофобију и ксенофобију у Србији, Вучић је навео да Србија сваку примедбу схвата на озбиљан начин, али и да је показала да се као држава озбиљно супротставља и бори и против ксенофобије, и против хомофобије.

"А колико смо успешни, моћи ћете да видите и у недељама које су пред нама. Мислим да први резултати хапшења ових људи који су извршили тај криминални напад показују како је и на који начин држава, и у ком смеру, опредељена и одлучна да тај посао заврши", рекао је Вучић.

На констатацију да је остало још мало времена до одржавања Параде поноса и шта сада може да поручи како немачкој тако и српској јавности када је реч о безбедности учесника и спречавању насиља, Вучић је поновио да је за Србију важно да штити различитост, да штити људска права и слободе и поручио да ће се Србија у складу са тим и понашати.

"И то не радимо зато што постоји притисак једног, другог, или трећег, или због изјава једне, друге, или треће организације. То радимо зато што је то важно за нашу земљу, за наше људе и за наше грађане. А држава, у том смислу, предузима мере у складу са својим овлашћењима и у складу са својим надлежностима", нагласио је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије