Читај ми!

Јоханес Хан, "комесар за суседство"

Аустријски политичар Јоханес Хан наследиће Штефана Филеа у новом саставу Европске комисије, али у називу његовог портфеља неће бити речи "проширење".

Јоханес Хан, који у актуелом саставу Комисије обавља функцију комесара за регионалну политику, биће именован за "комесара за суседство" и на дужост ће ступити 1. новембра, сазнаје Танјуг из бриселских дипломатских извора.

Више Танјугових извора потврдили су да је ову одлуку донео новоизабрани председник Европске Комисије Жан-Клод Јункер, а очекује се да буде саопштена у среду, заједно са номинацијама за остале чланове новог колегијума.

Назив портфеља, који је досад гласио "Генерелни директорат за проширење и суседску политику", биће промењен у "Директорат за суседство", а Јункер промену правда проценом да током следећих пет година неће бити пријема нових чланица у ЕУ.

"То не значи да ће процес проширења бити заустављен, већ одражава чињеницу да је он у овој фази мање политичко, а више техничко питање", рекао је за Танјуг добро упућени извор из ЕУ.

Србија и Црна Гора већ су отпочеле дуг и компликован преговарачки процес, током кога треба отворити и затворити 35 поглавља, а очекује се да у догледно време преговоре почне и Албанија.

Европски функционер је додао да је веома вероватно да ће функција комесара за проширење бити поново установљена за пет година, када Србија и Црна Гора приведу крају преговоре о придруживању.

"Србија је дефинитивно прва реду за проширење, ни Црна Гора није далеко и тада ће бити потребно имати комесара јачег профила који ће процес привести крају", каже овај извор.

Преговоре о придруживању до тада ће надгледати Хан, који је као комесар за регионалу политику већ имао прилике да добро упозна Западни Балкан.

Хан је активно подржавао Јадранско-јонску иницијативу чији је Србија члан, а био је међу првим функционерима ЕУ који су посетили Србију и БиХ након катастрофалних поплава у мају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије