Читај ми!

РИК прогласио за сада 11 листа мањина

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је још две изборне листе за учешће на изборима за националне савете националних мањина - "Мађарска слога" и "Буњевачка матица - Марко Марјанушић".

РИК је до сада прогласио укупно 11 изборних листа за изборе за националне савете националних мањина који ће бити одржани 26. октобра, преноси Бета.

Проглашене су четири буњевачке изборне листе, три словачке, као и по једна русинска, румунска, ромска и мађарска.

До сада су проглашене и изборне листе "Савез бачких Буњеваца - Мирко Бајић", "Словачки идентитет - Ана Томанова Маканова", "Лига Словака Војводине - Јан Брна", "Матица словачка у Србији - за словачки идентитет Катарина Мелегова-Мелихова".

Проглашена је и изборна листа "Уједињена листа - Даниел Петровић" за непосредне изборе за чланове Националног савета румунске националне мањине, изборна листа "Буњевци - Сузана Кујунџић Остојић" за непосредне изборе за чланове националног савета буњевачке националне мањине.

РИК је прогласио и изборну листу "Русинска лига" Олена Папуга за непосредне изборе за чланове Националног савета русинске нациналне мањине, као и изборну листу "Савез за промене - људи по мери човека" за непосредне изборе за Национални савет ромске националне мањине.

Проглашена је и изборна листа "Буњевачка народна листа - Бранко Покорнић" за непосредне изборе за чланове Националног савета буњевачке националне мањине.

РИК је врховни орган за спровођење непосредних избора за националне савете националних мањина.

За 26. октобар заказани су избори за Националне савете албанске, ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, македонске, немачке, пољске, ромске, румунске, русинске, словачке, словеначке, украјинске, хрватске, црногорске и чешке националне мањине.

Већина представника националних мањина бираће се на непосредним изборима, док ће припадници пољске, македонске, црногорске и хрватске националне мањине бирати своје представнике путем електорских скупштина.

Да би национална мањина остварила могућност за директне изборе, нужно је да је се у бирачки списак уписало 40 одсто укупног броја грађана који су се на попису становништва 2011. године изјаснили као припадници неке националне мањине.

Руска и турска национална мањина нису поднеле захтев за образовање посебног бирацког списка, па самим тим не излазе на изборе.

Мањине преко националних савета могу да остваре своје уставно право на културну самоуправу које се односи на културу, информисање, употребу језика и образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије