Читај ми!

Посланици о државним службеницима

Скупштина Србије расправљала је о сету закона који се односе на рад државних службеника, а чији је циљ да се државна управа професионализује и учини ефикаснијом.

17.20 - Посланици завршили расправу о изменама закона о државним службеницима и њиховим платама. 

13.50 - Посланици опозиције истакли да ће настојати да својим амндманима поправе понуђена решења.

10.40 - Измене закона из области државне управе представљају почетак реформи, које ће омогућити деполитизацију у државној служби, рекла у парламенту Кори Удовички.

10.10 - Скупштина почела са радом. Ресорна министарка Кори Удовички образлаже измене сета закона који се односе на рад државних службеника.

На дневом реду парламента били су Закон о државним службеницима, Измене Закона о платама државних службеника и намештеника и Закона о платама у државним органима и јавним службама, као и Закона о државној управи, преноси Танјуг.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да су измене четири закона из области државне управе представљају почетак озбиљних реформи које ће омогућити професионализацију и деполитизацију у државној служби.

Удовички је, образлажући измене четири закона у парламенту, истакла да ће систем убудуће бити окренут грађанима и привреди.

"Новине које данас предлажемо доприносе подизању квалитета рада и професионализацији службеника, као и већој одговорности службеника на положају", рекла је Удовички.

Објаснила је да се измене четири закона које се односе на рад државних службеника предлажу и у циљу прилагођавања њихових радних права са најновијим изменама Закона о раду.

Говорећи о изменама и допунама Закона о платама државних службеника и намештеника и Закона о платама у државним органима, Удовички је навела да је њихов циљ да се минули рад уреди на исти начин као и свих запослених.

Када је реч о изменама Закона о државним службеницима, оне се односе на стручно усавршавање, које постаје право и обавеза, у циљу квалитетнијег поступања државних службеника.

Навела је и да се до сада показало да статус начелника управних округа није у складу са овлашћењима што ће бити измењено предложеним изменама закона о државној управи.

Министаркаје поновила да се изменама ових закона рад државне управе професионализује, што се додатно постиже применом законске одредбе према којој постављена лица морају да буду изабрана на конкурсу у року од девет месеци.

Посланици опозиције оценили су да предложене измене неће решити проблеме у државној управи, истакавши да ће настојати да својим амандманима поправе понуђена решења.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић указао је да су предложени закони један изузетно мали сегмент целокупне стратегије промена државне управе и представља политику владе коју је оценио као "много буке ни око чега".

Стефановић је министарки Удовички поручио да "прави тензију око нечега што тек треба да се деси", истакавши да ће ДС предложеним амандманима учинити све да поправе предложена "спорна" решења.

Као пример навео је да висину оптремнине државним службеницима одређује Уредба владе и да се тиме у неповољан положај стављају запослени у приватном сектору.

Највеће замерке је имао на чињеницу да начелници управних округа постају функционери.

Снежана Маловић из Нове демократске странке рекла је у парламенту да су се реформом државне управе бавиле владе од 2000. године сврставајући је у своје главне циљеве деловања.

Маловићева сматра да није добро да се прибегне лиенеарном смањењу запослених, нити линеарном смањењу плата, јер се неће остварити сврха реформи јавне управе, нити ће се она учинити ефикаснијом и модернијом.

Владимир Павићевић из Нове странке је рекао да је та партија поднела 13 амандмана који показују да много тога треба да се мења.

Нови прописи не односе се на јавна предузећа, већ само на запослене у државној управи, јавним установама и локалним самоуправама који неће моћи да пренесу минули рад код другог послодавца.

Као један послодавац рачуна се мрежа школа, болница или здравствених установа, тако да запослени из болнице, на пример, неће моћи да пренесу минули рад у неку јавну управу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије