Читај ми!

Односи Србије и Кине традиционално добри

Без обзира на велику несразмерност две земље, односи Србије и Кине традиционално су добри и пријатељски, рекао лидер ДС-а Бојан Пајтић на на међународној конференцији у организацији Коминистичке партије Кине.

Пајтић је, у говору на скупу "Партија и дијалог са светом", рекао да је ДС допринела добрим односима двеју земаља, када је 2009. године потписан Споразум о стратешком партнерству између Кине и Србије, преноси Танјуг.

Пајтић је истакао да су пријатељи из Кине у Србији започели с реализацијом бројних, веома значајних пројеката, као што су ревитализација термоелектране "Костолац Б", мост Земун - Борча или деоница аутопута на Коридору 11.

Додао је да је Србија веома захвална Кини и на несебичној помоћи после катастрофалних поплава које су овог пролећа задесиле велико подручје Западног Балкана.

"Надамо се интензивирању наше сарадње и размени искустава, тим пре што неке потребе мала Србија дели с великом Кином - од потребе за модернијом и продуктивнијом пољопривредом и квалитетнијим образовањем, до јачања енергетског сектора и смањивања јаза између метрополе и руралних целина", навео је Пајтић.

Како је додао, сви смо свесни чињенице да реформе одавно нису ствар избора, него императив и да су друштва која стоје, друштва која пропадају.

Према његовим речима, ако нешто може да буде интересантно нашим кинеским пријатељима из српског искуства, то је чињеница да нема јачања домаће потражње и потрошње без најшире схваћеног средњег слоја грађанства.

Напоменуо је да је као премијер српске покрајине Војводине, имао част да потпише споразум о успостављању пријатељских односа између Војводине и кинеске провинције Гуангдонг.

''Тиме смо начинили још један важан корак на промоцији пријатељских контаката између наших народа и на развијању сарадње, нарочито у области привреде, научно-технолошког развоја, здравства и образовања" закључио је Пајтић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије