Читај ми!

Циљ дијалога није мировни споразум

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да резултат бриселског дијалога "неће бити мировни споразум" Србије и Косова.

Јадранка Јоксимовић је оценила да је изјава одлазећег косовског премијера Хашима Тачија да Косово и Србија треба ускоро да потпишу међудржавни мировни споразум као увод за почетак друге фазе дијалога, више "намењена унутрашњој јавности".

"Чини ми се да је, због различитих политичких околности у Приштини, таква изјава више намењена њиховој јавности и унутaрполитичким догађајима", рекла је министарка у изјави Танјугу и поновила да крајњи резултат дијалога Београда и Приштине неће бити мировни споразум.

"То није форма која је на било који начин предвиђена и зато дијалог постоји. Не бисмо ваљда ни ми ни нека друга страна учествовали у нечему за шта се унапред зна шта ће бити крајњи резултат", наводи минситарка.

Јоксимовићева истиче да је за Београд бриселски дијалог "најприхватљивија форма за покушај да се пронађе решење које ће, пре свега, задовољити интересе наше заједнице на Косову".

"Оно што ми видимо као најважније то је да заштитимо и промовишемо суштинска питања дневног живота наших грађана и онога што је за њих најважније", рекла је министарка закључивши да је то суштина, а не политичко прижељкивање неке форме.

Министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је раније да Србија и Косово неће потписати међудржавни мировни споразум на крају преговарачког процеса.

Сарадња са Саветом Европе у области људских права

Министарка Јоксимовић састала се са шефицом мисије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд. Јоксимовићева је истакла да је Србија посвећени члан Савета Европе, пре свега у заштити људских права и слобода.

Како је саопштено после састанка, Јоксимовићева је оценила да је сарадња са Саветом Европе од изузетног значаја за остваривање напретка у процесу европских интеграција, али и да је та сарадња изнад свега важна за унапређење положаја грађана, што се посебно односи на осетљиве категорије друштва.

"То су разлози којима смо се руководили када смо од Савета Европе тражили да кроз конкретне пројекте помогне у настојањима владе да се унапреди степен остваривања људских права у нашој земљи", рекла је Јоксимовићева.

Антје Ротемунд нагласила је да ће и по њеном одласку из Србије Савет Европе остати отворен за стручну подршку Србији у бројним областима свог рада.

Према њеним речима, као што је Србија активан члан Савета Европе, тако и Савет Европе остаје присутан у Србији у областима унапређења уставног оквира, реформе правосуђа, борбе против корупције и спречавања свих облика дискриминације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара