Велики напредак у односима Србије и Мађарске

Одлазећи амбасадор Мађарске у Београду Оскар Никовиц оценио је да је Србија у протекле четири године остварила огроман напредак на свим пољима и да су односи Београда и Будимпеште на историјски највишем нивоу.

Оскар Никовиц је, у интервјуу Танјугу, рекао да га је боравак у Србији обогатио у културном смислу и да намерава да се, по повратку у земљу и одласку у пензију, ангажује на промовисању српске културе у Мађарској.

"Напредак (Србије) је огроман. Могу рећи да ово није иста она земља у коју сам стигао пре скоро четири године", рекао је амбасадор Никовиц, указујући на заједнички став свих парламентарних партија око европске будућности Србије, стицање статуса кандидата за ЕУ, промену реторике око Косова и дијалог с Приштином, што је назвао огромним кораком.

Наводећи да су реформе у току и да су многи закони већ усвојени, он је истакао да је врло важна спознаја да су те реформе потребне, као и да је врло значајно то што се води борба против корупције и криминала, што, како је казао, није само захтев ЕУ, већ постоји свест да је то у интересу саме Србије.

Говорећи о слободи медија у Србији, амбасадор Никовиц је рекао да је имао утисак да су медији и досад били слободни, понекад чак, као и другде у Европи, "науштрб одговорности", и изразио је забринутост за будућност мањинских медија.

"Знам да је дошло до усвајања новог закона по моделу ЕУ и у том погледу не слажем се у потпуности са ставом ЕУ, где размишљање иде углавном у правцу да сваки појединац има више права да оснује медиј него државни органи. Мислим да је ово погрешно", рекао је Никовиц.

"У том погледу сам изразио забринутост због мањинских медија, који једноставно неће бити у стању да финансирају свој опстанак", казао је Никовиц и истакао да се то не односи првенствено на медије на мађарском језику, већ на медије мање бројних мањина.

"Они су у опасности и њима је потребна државна или локална помоћ", оценио је мађарски амбасадор.

На питање колико је 2020. година реалан рок за улазак Србије у ЕУ, Никовиц је одговорио да је то довољно времена за Србију да заврши све припреме, а да остаје да се види каква ће за шест година бити атмосфера у самој Унији.

"Врло је важно истаћи на овом пољу да ниједан напор и ниједан грам енергије неће бити узалудно потрошени јер је све оно што се сада ради у интересу саме Србије, невезано за европску перспективу", рекао је он и поновио да Мађарска подржава Србију на њеном европском путу.

Говорећи о искуствима Мађарске на европском путу, Никовиц је подсетио да је премијер Виктор Орбан, на заједничкој седници двеју влада у Београду почетком јула, позвао Србију да избегне грешке свог суседа - да пази на задуживање и да не брза с продајом стратешких грана енергетике.

Према његовим речима, позитивна страна прикључења ЕУ јесте финансијска помоћ за модернизацију земље, а негативна страна је то што ће непрестано морати да се бори за сопствене интересе и што ће стално бити покушаја мешања у вођење привреде и финансијске политике.

"И у Европској унији ће се непрестано морати да се бори за сопствене интересе. Не сме се стопостотно препуштати политичарима у ЕУ, мора се борити за своје интересе", рекао је Никовиц и приметио да је план о изградњи гасовода Јужни ток добар пример сукоба интереса између земаља чланица и саме Уније као организације.

Он је подсетио и на Орбанову поруку Бриселу да, ако ЕУ не може да понуди алтернативу Јужном току, онда свака земља треба да ради оно што је у њеном интересу, јер свака влада има одговорност према својим грађанима.

Амбасадор Никовиц је оценио да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу, да је остварен "спектакуларан напредак", успостављено међусобно поверење и да су се две земље суочиле с прошлошћу, оставиле је иза себе и окренуле се будућности, као конструктивни партнери.

Што се тиче ситуације с мањинама, Будимпешта је задовољна што су углед и престиж мађарске мањине повећани и велика је ствар што то следе позитивни гестови и са српске и с мађарске стране, рекао је он.

Никовиц је подсетио да је нова Влада Србије, мада то није морала, позвала мађарску мањину у коалицију, док је владајућа мађарска партија Фидес позвала мађарско-српског држављанина, бившег потпредседника војвођанске владе Андора Делија, да буде члан Европског парламента, "нудећи тиме Србији једно место у ЕУ, где још није чланица".

То су, како је рекао, гестови искрених и добрих односа, а за Србију је веома важно да се, путем помирења с Мађарском, покаже у региону као земља спремна за нове, конструктивне односе.

Амбасадор је изразио уверење да ће висок ниво политичких односа пратити и развој привредне сарадње.

"Много се очекује од изградње брзе пруге између Будимпеште и Београда. Отворићемо и нове граничне прелазе. Желимо да будемо спремни, што се инфраструктуре тиче, за време када куцне час да Србија постане чланица ЕУ", казао је амбасадор.

На питање какве личне утиске носи из Србије, Никовиц је одговорио да је заволео Београд, Србију и српску културу.

"Много сам задовољан и мислим да сам постао обогаћен пребивањем у Србији. Биће ми жао напустити Србију", рекао је он и оценио да Срби и Мађари имају сличан менталитет, укључујући "опседнутост историјом".

Наводећи да је пре дипломатске каријере био преводилац за српски језик, Никовиц је рекао да намерава да препоручи мађарским издавачима многа књижевна дела српских писаца, с којима се упознао током боравка у Београду, као и да ће промовисати и српску кинематографију.

Он је истакао и да воли менталитет српске мудрости, који се одражава у пословицама, те да ће покушати да састави збирку пословица, а можда и да учествује у изради великог српско-мађарског речника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара