Читај ми!

Ђурић: Србија неће напустити Србе на Космету

У Звечану је, поводом актуелне политичко-безбедносне ситуације, одржана хитна заједничка седница одборника са севера Косова. Седници су присуствовали директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелници, начелник Косовскомитровачког округа и представници међународних мисија са севера Косова.

Марко Ђурић је рекао да влада неће напустити Србе на Косову. Ђурић је на почетку седнице навео да ће, упркос свим тешкоћама, држава остати уз свој народ и да се на Србију увек може рачунати када су правда и права Срба на Косову угрожена.

"Свестан чињенице да су могућности државе да вам помогне, на начин на који ви то од ње са правом очекујете, у овом тренутку ограничене околностима које нам намеће историјски тренутак у коме живимо, овде сам данас дошао да вам упутим речи охрабрења", рекао је Ђурић. 

Како је истакао, мора се што пре почети са изградњом и јачањем политичких институција у којима се Срби и одлучују о својој судбини, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, то су пре свега српске општине, потом Заједница српских општина и друге институције које су неопходне за јачање и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Ђурић је додао да Срби на КиМ и држава Србија морају реализовати своја права и поставити здраву основу на путу ка праведном исходу и животу достојном човека и народа који жели да "буде свој на своме".

"То мора бити најпречи циљ. Права на грешку немамо, јер у прошлости смо их већ превише направили", рекао је Ђурић.

Навео је да је "циљ и искрена жеља Владе Републике Србије да дође у ситуацију у којој држава неће имати потребу да тражи личну жртву од било ког грађанина, већ да држава препознаје и награђује најбоље појединце међу својим грађанима".

Најава протеста против Еулекса

Одборници са севера Косова најавили су данас протесте против Еулекса због тога што, како су навели, та мисија ЕУ ради супротно од свог мандата.

У закључцима с ванредне седнице у Звечану одборници су оценили да је политичко-безбедносна ситуација на северу Косова "све нестабилнија".

Пошто су констатовали да "Еулекс делује супротно од повереног му мандата и супротно циљевима међународне заједнице", одборници из четири општине су закључили да је мисија ЕУ својом активношћу последњих месеци изгубила поверење "оних које треба да штити, што до даљег чини немогућим остварење циљева ове мисије".

Одборници су одлучили о почетку мирних протеста због "самовоље и ванправног деловања Еулекса", као и да израде акциони план за ненасилну и демократску заштиту својих интереса.

Поручили су представницима Еулекса да сносе "искључиву одговорност за пораст тензија на северу Косова и Метохије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије