Посланици о сету правних прописа

Скупштина Србије завршила је расправу о три законска решења, неопходна како би јавни бележници у понедељак, 1. септембра, ступили на дужност, а рад ће наставити сутра расправом о изменама Закона о здравственој заштити.

17.00 - Скупштина Србије завршила је данашњи рад.

12.00 - Полемика министра правде и шефа посланичке групе ДС-а Борислава Стефановића. 

11.00 - Јавни бележници ће растеретити судове, рекао је министар правде Никола Селаковић, образлажући законе у парламенту.

10.05 - Почела седница парламента на којој ће се расправљати о неколико законских решења. 

Посланици су завршили обједињену расправу о предлозима закона о промету непокретности и о оверавању потписа, рукописа и преписа, као и о изменама Закона о судским таксама. Министар правде Никола Селаковић је, образлажући наведена законска решења, рекао да ће јавни бележници допринети растерећењу судова, а да тиме неће бити нарушена правна сигурност.

Селаковић је, образлажући предлоге закона о промету непокретности, о оверавању потписа, рукописа и преписа и измене Закона о судским таксама у Скупштини Србије, рекао да њихово доношење неопходно због увођења јавно-бележничке делатности у правни систем, преноси Танјуг.

Министар је рекао да је Закон о јавном бележништву донет 2011. године, али да је више пута одлаган почетак његове примене, јер није било довољно кандидата за те функције, а да је последњом изменом закона у пролеће 2013. предвиђено да примена почне 1. септембра ове године.

Именован је довољан број јавних бележника и створени су услови да се закон примењује у року који је предвиђен, рекао је Селаковић и додао да је за пуну примену Закона потребно усвојити и предложена законска решења.

Говорећи о Предлогу закона о оверавању потписа, рукописа и преписа, Селаковић је рекао да је важећи закон донет 1993. године, на основу ранијег Устава, и да је сада потребно ускладити га са важећим Уставом и Законом о јавном бележништву.

Како је навео, предложеним законом предвиђено је да јавни бележник обавља послове састављања и оверавања јавних и приватних исправа уместо основних судова или органа локалне самоуправе.

Један од најважнијих послова јавних бележника допринеће растерећењу судова од послова који не представљају суђења, а да се не нарушава правна сигурност, рекао је Селаковић.

Говорећи о предложеном Закону о промету непокретности, Селаковић је рекао да је, између осталог, предвиђено да се уговори о располагању непокретностима сачињавају у облику јавнобележничког записа, као и да су за те послове искључиво надлежни јавни бележници.

Селаковић је истакао и да се ранијим Законом о промету непокретности предвиђало да уговоре о промету непокретности сачињавају саме странке, а суд потврђује да су потписали уговор, без уласка у његову садржину.

"Законским решењем се иде ка томе да се сачува правна сигурност и избегну евентуалне спорне ситуације које могу да настану када стране саме сачивају уговоре", рекао је Селаковић и додао да је професионална и материјална одговорност, ако се појаве недостаци у јавнобележничком запису, на јавном бележнику.

Када је реч о изменама Закона о судским таксама, Селаковић је рекао да ће у општинама у којима нису именовани јавни бележници, њихов посао до избора ће обављати основни судови, због чега је потребно донети измене наведеног закона.

Селаковић је рекао и да се законским решењем предвиђа умањење судске таксе када је у питању уговор о поклону између родитеља и детета.  

Полемика Селаковића и Стефановића 

Посланици НДС и ДС су, између осталог, критиковали што се "закони доносе у последњем моменту и без квалитетне јавне расправе" 

НДС неће подржати предложене законе ако не буду усвојени њихови амандмани, посебно онај којим је предвиђено да се дозволи паралелна примена комплетног система до 1. марта.

Посланик НДС Слободан Хомен рекао је да припреме за увођење система јавних бележника трају годинама и да би то сад, како је рекао, требало урадити на “прави начин, а не да се уведе потпуни хаос у правосуђе”.

"Ситуација у судовима претходних дана је забрињавајућа јер су грађани скептични по питању примене новог закона. На пример, јуче је у једном суду у Београду чекало по четири сата на оверу, јер је радио један шалтер", тврди Хомен.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић тврди да је већина јавних бележника изабрана по партијској линији као и да у Србији тренутно има 94 нотара, а да би требало да их има најмање стотину.

Стефановић је такође рекао да се предложеним законима одузимају овлашћења, као и приходи локалним самоуправама, које више неће моћи да оверавају одређена документа.

Министар правде одбацио је оптужбе Демократске странке да су јавни бележници бирани по партијској основи и истакао да државни функционер не сме да зна за партијски интерес.

Убедљиву већину именованих јавних бележника никад пре нисам видео ни упознао. Апсолутна је неистина да су бирани по партијској линији”, рекао је Селаковић, одговарајући Бориславу Стефановићу, који је рекао да је већина јавних бележника партијски именована.

Селаковић је такође рекао да је држава учинила све да 100 јавних бележника буде именовано и да би се то и десило да, како је навео, неки од кандидата нису рекли да могу да раде само у одређеним местима и да “им не пада на памет да се негде друго кандидују”. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије