Савет безбедности УН сутра о Косову

Генерални секретар УН Бан Кимун у петак ће пред Саветом безбједности УН у Њујорку представити извештај у коме од косовских власти тражи да најкасније почетком следеће године буде формиран специјални суд.

На седници Савета безбедности ће учествовати министар спољних послова Србије Ивица Дачић, речено је агенцији Бета у Министарству спољних послова у Београду.

Косово ће представљати шеф дипломатије Енвер Хоџај. У редовном извештају, генерални секретар УН Бан Ки Мун затражио је од косовских власти да уз подршку ЕУ до почетка 2015. године формирају специјални суд који би испитао налазе специјалног истражног тима ЕУ о ратним злочинима Ослободилачке војске Косова током 1999. године.

"Снажно позивам власти на Косову као и структуре ЕУ за подршку, да осигурају оснивање специјалног суда до почетка 2015", наводи Бан Кимун у извештају који обухвата период од 16. априла до 15. јула.

Бан Кимун је оценио да је извештај специјалног истражног тима, под вођством Клинта Вилијамсона, "од кључног значаја за поштовање основних принципа међународне правде, борбу против некажњивости и борбу за то да починиоци сносе одговорност за своја дела што је све потребно за јачање помирења и исцељења међу заједницама на Косову".

Генерални секретар УН поздравио је формирање нове српске владе и одржавање парламентарних избора на Косова, али и истакао да што пре треба наставити дијалог Београда и Приштине.

"Пуна и доследна имплементација Бриселског споразума треба да обезбеди контекст за решавање других отворених питања кроз дијалог на највишем нивоу, уз посредовање ЕУ", поручио је он.

Две стране су показале "снажну приврженост" европским интеграцијама, што је уз активну улогу ЕУ било пресудно за почетак процеса нормализације односа, оцењује генерални секретар УН.

Бан Кимун је поздравио формирање скупштина општина са већинским српским становништвом на северу Косова, као и усвајање њихових статута.

Он је осудио насилне демонстрације у јужној Косовској Митровици 22. јуна и напоменуо да је у јуну било више инцидената који су подигли апетост на обе стране.

"Од суштинског је значаја да се избегава повлачење једностраних потеза и употреба запаљиве реторике како би се обезбедио успешан наставак дијалога", нагласио је Бан Кимун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара