Подршка Белгије европском путу Србије

Амбасадор Краљевине Белгије у Србији Лео Даес оценио је да су првих шест месеци преговора Србије о приступању Европској унији охрабрујући и истакао да ће Белгија наставити да пружа подршку напорима Владе да Србија постане пуноправна чланица ЕУ.

Лео Даес је у интервјуу агенцији Бета рекао да је у току скрининг половине преговарачких поглавља, а да ће скрининг друге половине бити завршен до краја марта наредне године.

"То значи да ће до тада бити направљена 'мапа' свих услова које Србија мора да испуни како би била спремна да постане чланица ЕУ. Преговори напредују одлично, али има још доста да се уради како би се Србија за неку годину придружила ЕУ", рекао је Даес.

Амбасадор је подсетио да је крајем јуна председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио да је импресиониран високим амбицијама Владе Србије на путу ка ЕУ.

"Заиста и видимо да Влада Србије спроводи или планира да спроведе велики број економских и правних реформи. Пажљиво пратимо сва дешавања у Парламенту - неки од закона које је ЕУ инсистирала да се усвоје, изгласани су, и то охрабрује. Наравно, посматрамо и како ће
се планиране мере и закони имплементирати, то је најбитније", изјавио је Даес.

Амбасадор је напоменуо да је веома важно да Србија искористи могућности претприступног програма ИПА 2, који се односи на унапређење владавине права и демократије, и побољшање
конкурентности.

"Србији су неопходни функционална тржишна економија, владавина права и демократије како би спровела неопходне реформе у свим сферама друштва", казао је Даес.

Он је истакао и да званични Брисел не очекује од Србије да одједном своју спољну политику усагласи са спољном политиком ЕУ и заузме њен став о кризи у Украјини.

"ЕУ има чврст став о кризи у Украјини, о томе ко је одговоран за то, шта треба да се уради и ми то јасно кажемо. С друге стране, Србија покушава да постане чланица ЕУ, али о том питању (Украјине) води своју спољну политику, узимајући у обзир историјске везе с Русијом.

Не тражимо од Србије да ођедном промени своју спољну политику, али очекујемо да је, како се буде приближавала ЕУ, све више усаглашава са спољном политиком Уније", рекао је Даес.

Амбасадор је оценио да ће Србија почетком следеће године, када постане председавајућа ОЕБС, морати да води флексибилнију спољну политику.

"Као председавајући ОЕБС, немаш неку велику моћ, али имаш важну улогу у успостављању консензуса међу земљама-чланицама. Србија ће морати да балансира између неколико различитих и сукобљених страна, то је тежак задатак и само флексибилном спољном политиком то може постићи", сматра Даес.

Даес је оценио да је остварен напредак у спречавању одласка лажних азиланата из Србије у земље ЕУ, а поготово у Белгију.

"Министарство унутрашњих послова (Србије) има добре и амбициозне пројекте којима ће се смањити проток правих или лажних тражилаца азила. Добро је знати да је Влада Србије свесна проблема и да има чврсте намере да се избори с тим", рекао је Даес.

Додао је да се инвеститори из Белгије, као и других земаља, у Србији суочавају са истим проблемима и да је неопходно поправити пословни амбијент да би што више страних компанија улагало у Србију.

"Мислим да су и српске власти свесне проблема с којима се суочавају страни инвеститори, и да због тога предузимају конкретне мере којима ће побољшати пословни амбијент и свим компанијама омогућити фер надметање на тржишту", изјавио је Даес.

По његовим речима главни проблеми инвеститора из Белгије у Србији су компликован порески систем, ригидан Закон о раду, компликован процес увоза и извоза.

"Када се то све поправи, повећаће се и интересовање компанија из Белгије. Наравно, улагање у Србију је и сада привлачно јер су повољан географски положај и квалитетна и не толико скупа радна снага предност Србије у односу на друге земље", нагласио је Даес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара