Читај ми!

Расељенима блокиран пут до цркве

Неколико стотина Албанаца блокирало је у селу Мушутиште пролаз расељеним Србима из Суве Реке и околних села пролаз до локалне православне цркве, у којој су намеравали да обележе празник Велике Госпојине. Канцеларија за КиМ осудила демонстрације Албанаца.

Велика група Албанаца спречила је пролазак четири аутобуса и више аутомобила са расељенима, да дођу до цркве, рекао је РТС-у начелник Призренског округа  Јовица Будурић, додајући да су окупљени демонстранти носили заставе Албаније и друге транспаренте.

Блокада траје од осам часова ујутру. Полиција је између демонстраната и расељених и не дозвољава приближавање једних другима.

Ни расељенима из Ђаковице јутрос није дозвољено да уђу у тај град и обележе празник Велике Госпојине, изјавио је РТС-у председник Удружења расељених из Ђаковице Ђокица Станојевић.

Расељени из Ђаковице су присуствовали литургији у манастиру Високи Дечани.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић потврдио је на свом Фејсбук профилу да је Србин М. М. лакше повређен приликом овог инцидента. 

Канцеларија за КиМ позива на помирење и толеранцију  

Канцеларија за Косово и Метохију осуђује понашање косовских Албанаца који су блокирали расељеним улазак у Мушутиште, и позива на помирење и толеранцију, а покрајинске институције и међународну заједницу да обезбеде услове да се превазиђу овакви безбедносни проблеми, речено је Фонету у Канцеларији.

"Није добро да се и после 15 година Србима са Косова и Метохије, и интерно расељеним лицима и онима који живе у Покрајини, онемогућено нормално кретање и живот и да Кфор и Еулекс не могу им да гарантују безбедност на њиховим огњиштима, оценила је Канцеларија за Косово и Метохију. 

Уколико расељени Срби не могу да се врате на своја огњишта и безбедно један дан обележе сеоску славу или за задушнице обиђу гробове својих најближих, доводи се у питање искреност позива и охрабривања покрајинских институција за повратак расељених Срба и капацитет да се обезбеди безбедност и сигурност свима на Косову и Метохију, кажу у Канцеларији за Косово и Метохију.   

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара