Читај ми!

Дачић: Србија фактор стабилности

Поводом Конференције о Западном Балкану у Берлину министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је да је Балкан предуго био регион конфликата, али да сада жели да га Европска унија мирно уједини, при чему ће Србија бити стабилизујући фактор.

Ивица Дачић је рекао да је веома захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел што је иницирала конференцију у Берлину и упутила тај сигнал, преноси Танјуг.

"Следеће године ће конференција бити одржана у Аустрији, а потом у Француској. То значи да ЕУ западни Балкан сматра озбиљно партнером", истакао је Дачић у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Дачић је рекао да ће у Берлину бити евалуиран процес ширења, усагласиће се спољнополитичке позиције и биће разговарано о економским пројектима као што су изградња путева и железничких веза.

Када је реч о председавању Србије ОЕБС-ом, идуће године, он је најавио да ће Београд наставити курс који је започела Швајцарска.

"Три тачке су битне - ОЕБС мора организовати надзор украјинско-руске границе, хуманитарну ситуацију у источној Украјини да побољша и да подстакне дијалог", рекао је Дачић.

Дачић је указао да је Србија пријатељ Русије и ЕУ, да тежи ка чланству у Унији, и због тога жели током свог председавања ОЕБС-у да делује веома конструктивно.

"Наше вођство треба да буде прихватљиво за све стране. Током припрема за председавање разговраћу са свим важним актерима "Немачком, ЕУ, САД и Украјином и Русијом", најавио је Дачић.

Шеф српске дипломатије учествоваће у четвртак у делу конференције који је намењен министрима спољних послова и говориће на панелу "Економско управљање и приближавање Европској унији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се