Читај ми!

Угљанин носилац Бошњачке листе

Председник Странке демократске акције Сулејман Угљанин биће носилац Бошњачке листе на предстојећим изборима за национална већа. Истиче да је одлуку донео због нерешеног бошњачког питања и да су све досадашње Владе избегавале решавање тог проблема. Мехо Омеровић сматра да је најава лидера СДА мотивисана страначким и личним, а не интересима Бошњака.

Сулејман Угљанин објашњава да је шест година као министар у Влади, али и као посланик, покушавао да укаже на слабости досадашњих решења о мањинским питањима.

Тврди да иако је био министар у две Владе, Бошњаци нису могли да остваре Уставом загарантована права због опструкција врха власти.

"Зато сам одлучио да се кандидујем и да будем носилац листе. Да заједно са честитим људима из Србије отклонимо све ове препреке које коче Србију на њеном европском путу", каже Угљанин.

Иако је конференција за новинаре најављена због кандидатуре на изборима за национална већа, Угљанин је говорио и о нерешеним злочинима над Бошњацима.

Истиче да је упутио писмо Мајклу Давенпорту од кога ће, како каже, стићи подршка за решавање проблема дискриминације са којима се Бошњаци свакодневно сусрећу.

"Ми живимо овде и имамо аргументе и податке. ЕУ има механизме који ће помоћи Држави да отклони ове неправилности", сматра Угљанин.

Позива се на Статут странке СДА о аутономији Санџака, што је, како каже, крајњи циљ странке, али и његов лични став.

Подсећа да се 1991. године на референдуму више од 80 одсто Бошњака изјаснило за аутономију.

Иако није представио остале кандидате, Угљанин истиче да ће их на листи бити 35, који имају јасан став о регији, ЕУ, проблемима у тужилаштву и полицији и деловању Бошњака у јавном животу.

На кандидатуру Угљанина реаговао је функционер Социјадемократске партије Србије Мехо Омеровић који сматра да је најава лидера СДА да ће бити носилац Бошњачке листе на изборима за националне савете националних мањина мотивисана страначким и личним, а не интересима Бошњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се