Читај ми!

Нитан: Лицемерно је критиковати Београд

Посланик немачких социјалдемократа Дитмар Нитан каже за "Дојче веле" да је арогантно очекивати од Србије да се придружи санкцијама које је ЕУ увела Русији. Истиче да премијер Србије Александар Вучић има бонус у Берлину због питања Косова.

Немачки посланик Дитмар Нитан је, говорећи о могућим прогнозама за улазак Србије у Европску унију, рекао да ће бити потребно најмање пет година док Србија не уради све што треба, преноси Фонет.

"Мислим да би то био повољан временски оквир", нагласио је Нитан.

Упитан да ли, као кандидат за ЕУ, српска влада сме да на речима подржава интегритет Украјине, али не жели да уводи санкције Русији, Нитан је одговорио да сме.

"Србија још није чланица ЕУ, а знате да и у оквиру Уније постоји широк спектар држава. Неке су већ сада за оштрије санкције, а неке су тек у последњем тренутку убеђене да треба одредити овакве санкције", рекао је Нитан.

Стога се, додао је, прихватају и историјски посебни односи Србије и Русије, посебно јер су веома јасне изјаве премијера Вучића о интегритету Украјине.

Лично, немам ништа против тренутне позиције Србије, напротив - разумем је, истакао је Нитан.

Истиче да би одбио када би неко предложио "да се Србији због мањка послушности постављају балвани на европски пут".

"То би била арогантна политика према независној држави попут Србије. Напротив, можда је управо добро што Србија има добре односе са Руском Федерацијом. Могло би да се размишља и из супротне перспективе, где Србија може да помогне да се отворе канали комуникације између ЕУ и Русије", рекао је Нитан.

Према његовој оцени, посебан однос Београда и Москве може да буде и европска предност.

"Наравно, сасвим би друга ствар била да Србија не признаје интегритет Украјине или да сматра анексију Крима дивном. Тада би било рестрикција. Зато не би сада пред Србију требало постављати захтеве који и појединим чланицама ЕУ тешко падају", додао је немачки посланик.

Подсећајући да су Вучић и његова партија пре освајања апсолутне већине сматрани националистима, Нитан је рекао да је постојала забринутост да би настанком нове коалиције и одласком Демократске странке са власти могло да дође до назадовања у односу са Косовом.

"Сада морамо признати да је Вучић део конструктивних снага. Могуће да због тога има бонус, али то је бонус који увек изнова мора да се потврђује. Тај бонус не сме да се везује само за односе са Косовом, него и за слободу штампе, медијску политику, независност правосуђа и тако даље", нагласио је Нитан.

Дакле, био сам позитивно изненађен Вучићем, верујем му да бира конструктивни пут и ту има моју подршку - иако као социјалдемократа имам другачија политичка убеђења, рекао је Нитан.

"Када приступни преговори дођу скоро до краја, од Србије ће се тражити скок: ко год за пет или шест година буде владао у Београду биће стављен пред неминовност да је чланство у ЕУ могуће само уз признавање Косова", указао је Нитан и додао: "Видећемо како ће то признање изгледати".

То, према његовим речима, није антисрпски нити има посебне везе са Србијом - једноставно, у Унији не сме да буде новог Кипра. Конфликт мора да се реши пре него што Србија постане чланица. До тада има времена да се иде корак по корак, поручио је Нитан.

Навео је и да немачке социјалдемократе, имају "нешто другачији став" у односу на Андреаса Шокенхофа (ЦДУ) који је донео чувених седам услова Београду.

"Важан нам је процес, а не да ли ће услов број седам бити испуњен за два месеца или 10 месеци. Може се рећи да учешћем СПД у немачкој власти постоји конструктивнији однос према Србији", истакао је Нитан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се