Читај ми!

Еулекс: Нема тајних оптужница за Србе

Шеф мисије ЕУ на Косову и Метохији Бернд Борхарт одбацио је тврдњу да Срби са Косова не верују Еулексу и поручио да грађани Косова који нису извршили кривична дела немају чега да се плаше, јер не постоје тајни спискови ни тајне оптужнице за Србе на КиМ.

Борхарт је у разговору за Политику, који преноси Танјуг, рекао и да су тврдње да Срби са севера све мање верују у добре намере мисије ЕУ "спекулација или пропаганда" наводећи да се на основу анкета спроведених широм Косова, може закључити да су људи на северу све задовољнији Еулексом.

"Знамо, на основу разговора, да људи желе да се ослободе јарма организованог криминала који паралише привреду, злоупотребе дроге, насиља у породици и да желе безбедност у саобраћају", оценио је Борхарт.

Борхарт у разговору за београдски лист каже и да, без обзира на гаранције Владе Србије, лидер СДП-а Оливер Ивановић и бивши начелник полицијске управе у Митровици Драгољуб Делибашић не могу да се бране са слободе, јер то не дозвољавају косовски закони.

На питање због чега, за разлику од Ивановића и Делибашића, један од оптужених из "дреничке групе", Исмет Хаџа, може да се брани са слободе, Борхарт је одговорио да је то "питање за суд".

"Судови треба да буду независни у свом раду и да доносе одлуке у складу са законом. Ја ћу бранити независност свих судија од било каквог политичког мешања", истакао је Борхарт, додајући да је Апелациони суд оборио пресуду нижег суда и наложио да се Хаџа врати у притвор.

Борхарт је негирао и да Еулекс има двоструке аршине, као што сматра СДП, с Оливером Ивановићем на челу.

"Недавно сам био у веома позитивној и продуктивној посети Србији и имао састанке с господином Вучићем, али и са министрима Дачићем, Стефановићем и Селаковићем. Косовским законом нису предвиђене гаранције ни од којих државних органа или политичких субјеката", поновио је Борхарт.

Борхарт одбацује спекулације о новим хапшењима "виђенијих људи" на сверу КиМ и каже да "тужиоци и судије примењују закон, а не одлучују на основу рекла-казала".

"Грађани који нису извршили кривична дела, немају чега да се плаше. Да опет поновим, не постоје никакви тајни спискови, ни тајне оптужнице", закључио је Борхарт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара