Читај ми!

Ештон: Зближавати економију и политику

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон очекује да ће земљама Западног Балкана европска перспектива бити отворена "наредних година, а не деценија".

Потребна је економска помоћ, пре свега Косову, али и Србији, рекла је Кетрин Ештон приликом отварања "Политичких разговора" у оквиру Европског форума Алпбах, у истоименом аустријском градићу, преноси Танјуг.

Економија и политика морају се све више зближавати, нагласила је Ештон указујући на образовање, мала предузећа и правну сигурност.

Ештонова, која ће још девет недеља бити на дужности шефа европске дипломатије, указала је да тренутно имамо јако тешко време са изазовним околностима.

Овогодишњи, тродневни "Политички разговори" одржавају се у сенци кризе у Украјини и око Појаса Газе.

Ештонова је, у вези са Газом, рекла да је потребно наћи одрживи мир и створити решење са две државе, како би се омогућио миран суживот Израелаца и Палестинаца.

Према њеним речима, широм света сада има више избеглица него након Другог светског рата, подсећајући на актуелне конфликте у Сирији, Либији и Ираку.

Ештонова, која у уторак очекује разговоре са украјинским и руским председником у Минску, о томе није желела да се изјашњава, али је оценила да се ради о могућности за проналажење решења и да су потребни добри односи између Украјине и Русије.

Касније данас, Ештонова се сусрела са косовском председницом Атифете Јахјагом. Тада је оценила да је регион Балкана постигао напредак последњих година и да треба наставити дијалог између Косова и Србије, јер ће то помоћи нормализацији односа. 

Фишер: Потребан фер однос измешу Русије и ЕУ 

Председник Аустрије Хајнц Фишер указао је на потребу "фер и разумног односа" између ЕУ и Русије, као и Украјине и Русије.

Према његовим речима, треба узети у обзир и безбедносне потребе Русије.

Фишер је рекао да не може лично замислити, "из рационалних разлога", улазак руских трупа у источну Украјину.

Изразио је наду да Русија неће направити тај корак и да ће се Украјина и Русија вратити "разумној радној температури".

Фишер је, у вези анексије Крима, подвукао да се ради о кршењу међународног права, и да је недопустиво да се то пореди са проглашењем независности Косова, које је, како је рекао, уследило после вишегодишњих преговора и испреговараног плана.

Конфликт између Израела и Палестинаца, према његовом мишљењу, још је теже решити.

Нагласио је да се Израел у последње време више удаљава од решења конфликта, него што се приближава.

Фишер је истакао да насиље повећава мржњу и упитао је да ли таква политика насиља има успеха у борби против тероризма или је више подстиче.

Отварање "Политичких разговора" накратко је прекинуто пошто је група младих Украјинаца почела да пева украјинску химну поводом Дана независности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара