Јоксимовић: Суштина ЕУ пута су реформе

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да процес придруживања ЕУ није питање моралних обавеза него јасно дефинисаних процедура, и изразила уверење да ће ЕУ помоћи Србији у реформама.

Јоксимивићева је истакла да су реформе суштина и једини јасан критеријум на основу којег би требало да мере нашу спремност за чланство, јавља Бета.

"Не ради се о моралним или другим обавезама, него о врло јасним процедурама и зна се у којој фази која процедура важи и која обавеза за земљу кандидата", рекла је Јадранка Јоксимовић.

На питање да ли очекује да ЕУ током преговора са Србијом покрене питање санкција према Русији, Јадранка Јоксимовић је одговорила да ЕУ одлично познаје привредну, економску и социјалну ситуацију у Србији и да је сигурна да ће Унија помоћи Србији на реформском путу који би требало да доведе до суштинског напретка у свим сегментима друштва.

Министарка је истакла да однос Србије и држава кандидата са ЕУ у процесу придруживања није однос условљавања или наметања захтева, јер процес сам по себи није такав.

"Ми смо до сада као земља кандидат у процесу придруживања испуњавали све што је била наша обавеза. То иде етапно и није у сваком тренутку исти ниво обавеза за земљу кандидата. Ми ћемо то чинити и у будућности, како процес буде напредовао, у складу са оним што будемо договорили са нашим европским партнерима, водећи рачуна о нашим државним и економским интересима", рекла је Јадранка Јоксимовић.

"ЕУ је организација која форсира управо процес одлучивања консензусом и то је јасан доказ да није ствар условљавања, већ наше спремности и припремљености да на функционалан и ефикасан начин применимо неки стандард", рекла је Јадранка Јоксимовић.

ЕУ очекује да земље кандидати које преговарају о чланству у ЕУ, укључујући Србију и нарочито Турску, као ни Бразил, Аргентина, Уругвај, Швајцарска и други не искористе руске узвратне санкције ЕУ да би преузели место европским извозницима хране на руском тржишту, сматрају шефови дипломатија држава чланица ЕУ, који су се састали у петак.

Са чисто правног међународног становишта, од кандидата за чланство не може се тражити да зауставе своје компаније, извознике хране, које би желеле да удовоље већој потражњи руских партнера, рекли су агенцији Бета извори у Европској комисији у Бриселу.

Званичници Комисије истакли су да је то "више питање морала и солидарности" са ЕУ, уз опаску да су министри ЕУ поручили да је циљ европских санкција Русији да се "хитно издејствује политичко, одрживо решење" за украјинску кризу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво