Читај ми!

Расправа о приватизацији и стечају

Посланици расправљали о амандманима на предложени закон о приватизацији и на измене Закона о стечају, на које је уложено укупно 139 амандмана. Нова странка поднела амандмане на све чланове закона о приватизацији.

23.47 - Посланици Скупштине Србије завршили су претрес око 140 амандмана на привредне законе, а седница је са прекидом од три сата колико је трајало испитивање премијера и министара, трајала скоро осам сати.

19.10 - Посланици наставили расправу о амандманима на законе о приватизацији и стечају. 

16.00 - Прекинута је расправа о амандманима. Почела је нова седница на којој посланици од 16 до 19 сати, као сваког последњег четвртка у месецу, постављају питања премијеру Александру Вучићу.  

14.40 - Влада прихватила амадман посланика ЛСВ-а на закон о приватизацији, по којем купац пољопрвредног земљшта може бити само дамаће лице.

11.40 - Нова странка тражи брисање свих 95 чланова закона о приватизацији. Жустра полемика посланика СНС-а и представника опозиције о сврсисходности амандмана.

10.30 - Почела расправа о амандманима на предложене законе о приватизацији и стечају. 

10.05 - Седница парламента почела постављањем посланичких питања

На Предлог закона о приватизацији поднето је 116 амандмана, од којих је усвојено девет, а на Предлог измена и допуна Закона о стечају 23 амандмана, од којих је Влада усвојила шест. На измене и допуне Закона о постпуку регистрације у Агенцији за привредне регистре нису уложени амандмани.

Брисање свих 95 чланова измена Закона о приватизацији је једини начин да се тај закон поправи, оценио је посланик Нове странке Владимир Павићевић, који је са партијским колегом Зораном Живковићем поднео амандмане на све чланове тог закона.

Амандмани посланика Нове странке изазвали су жестоку полемику између чланова Српске напредне странке и представника опозиције о смислености тих амандмана и квалитету измена Закона о приватизацији, које је предложила Влада.

Подршку амандманима Нове странке најавила је Гордана Чомић из Демократске странке.

Владимир Ђукановић из СНС-а оценио је да су амандмани Нове странке на све чланове измена Закона о приватизацији "бесмислени" и да се тиме непотребно продужава данашњи рад парламента.

Драган Шормаз из СНС-а навео је да су посланици Нове странке "неозбиљни и да опструишу рад Скупштине".

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић узвратио је да нико не може да оспорава право посланика да поднесе амандман.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички оценила је да се из предузећа која ће се приватизовати по новом закону морају извући економска корист и развојни ефекти за земљу.

"Једина шанса коју имамо за, нажалост, данас већ мали број предузећа која ће се приватизовати по Предлогу закона о приватизацији је да из њих извучемо чисту економску корист и развојне ефекте за земљу тако што ћемо се отворити ка флексибилним формама", указала је Удовички.

Она је навела да је Предлог закона о приватизацији данас неопходан и могућ, а да је претходни закон био добар за време за које је и донет.

Тада је, како је навела, требало приватизовати више хиљада предузећа и тада су капацитети и на страни власти и на страни контроле били много слабији него данас.

Бранећи измене Закона о приватизацији, посланик напредњака Зоран Бабић је изјавио да су тај предлог подржали Светска банка и Међународни монетарни фонд.

Новим посланицима са листе СПС-ПУПС-ЈС Гордани Топић и Ђорђу Чабаркапи потврђени су мадати.

Посланици ће од 16 часова постављати питања представницима Владе, а тој седници присуствоваће и премијер Александар Вучић.

Пословником о раду парламента предвиђено је да посланици сваког последњег четвртка у месецу члановима Владе постављају питања о различитим темама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије