Посланичка питања

Посланици Скупштине Србије и данас су искористили право да поставе влади низ питања - када ће премијер предложити новог министра финансија, шта ће бити преузето поводом дивље депоније дуж ауто-пута Београд-Нови Сад, када ће престати са "кажњавањем албанске мањине због бојкота пописа".

Посланица опозиционе Демократске странке Гордана Чомић питала је у Скупштини Србије премијера Александра Вучића да ли ће поштовати закон и предложити новог министра финансија, с обзиром да сутра истиче рок, преноси Бета.

У делу седнице Скупштине за постављање посланичких питања, она је казала да је по Закону о влади премијер дужан да предложи избор новог министра у року од 15 дана од престанака мандата претходног министра.

"Сутра истиче рок од како је бившем министру финансија Лазару Крстићу престао мандат, што је парламент констатовао 15. јула. Да ли ће премијер да поштује закон", питала је Гордана Чомић.

Лазар Крстић поднео је оставку, а његову дужност привремено је преузео министар привреде Душан Вујовић до избора новог министра.

Чомићева је питала премијера и колики је износ кредита за попуну дефицита државног буџета с обзиром на, како је навела, различите износе који се помињу у медијима, а од Министарства рударства и енергетике затражила је извештај за 2013. годину о расподели прихода од наканада за коришћење минералне сировине за керамичку индустрију и наплати те накнаде.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски питала је министра привреде Душана Вујовића колики је износ повлашћених и субвенционисаних кредита који нису враћени, када ће се утврдити тачан износ и када ће се предузети мере против оних који те кредите нису вратили.

Она је навела да је Србија на 144. месту на свету по кршењу права малих акционара и упитала министра Вујовића колико ће нови закони о приватизацији и стечају допринети да Србија поправи то "неславно место".

Посланик Српске напредне странке Слободан Гвозденовић питао је Министарство за државну управу и локалну самоуправу да ли ће реаговати поводом дешавања у Скупштини града Ваљева.

Гвозденовић је навео да се десио низ неправилности у раду Скупштине града, јер је нова већина, коју предводи Социјалистичка партија Србије, изгубила легитимитет после одлуке Управног суда о поништењу решења о разрешењу Михајла Јокића из СНС-а са места председника Скупштине града.

Заменица шефа посланичке групе ДХСС-СПО Олгица Батић питала је како власници приватних лекарских и ветеринарских ординација у Обреновцу који су били укључени у држвани програм заштите од последица поплава могу да плате порезе када држава касни да им плати своје обавезе.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими рекао је да су нетачни подаци о броју Албанаца у Србији добијени пописом становништа из 2011. и питао Владу Србије да ли се слаже с политиком "драстичног кажњавања" Албанаца због бојкота тог пописа.

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Нада Лазић рекла је да је поред ауто-пута Београд–Нови Сад код скретања за Нове Бановце дивља депонија која се шири, и упитала Министарство саобраћаја како свој посао обављају "Путеви Србије" када настаје депонија поред ауто-пута.

Лазићева је казала да је законска обавеза "Путева Србије" да свакодневно обавља послове заштите пута.

"Шта ради инспекција за путеве? Да ли треба да се догоди несрећа или акцидент да би се реаговало. Казна од 200.000 до милион динара је за правно лице ако отвара депонију у појасу од 40 метара од аутопута. 'Путеви Србије' би требало да буду кажњени", казала је Лазићева.

После питања, парламент је почео расправу о Предлогу закона о привтазиацији и о изменама Закона о стечају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије