Могерини у понедељак у Београду

Федерика Могерини, министарка спољних послова Италије, државе председавајуће ЕУ, допутоваће у понедељак у посету Београду где ће разговарати с председником државе, премијером, шефом дипломатије и председницом Скупштине Србије и учествовати у панел дискусији у парламенту.

Председник Србије Томислав Николић састаће се са Федериком Могерини у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника, преноси Танјуг.

Председник Владе Србије Александар Вучић састаће се са министарком спољних послова Италије у згради Владе, најавила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Како је саопштено из Министарства спољних послова, Могерини ће се састати и са првим потпредседником Владе Србије и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а после разговора двоје званичника одржаће заједничку конференцију за новинаре.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић примиће министарку спољних послова Италије, а потом ће у скупштини бити одржана панел дискусија коју ће отворити председница Народне скупштине и министарка спољних послова Италије, најављено је из инфо-службе парламента.

На панелу ће учествовати и потпредседници Народне скупштине, председници посланичких група, скупштинских одбора за европске интеграције и спољне послове и групе пријатељства са Италијом.

Београд, према речима Дачића, очекује да током италијанског председавања ЕУ буду отворена преговарачка поглавља 32 (о финансијској контроли) и 35 (о осталим питањима, укључујући Косово).

Могерини је у четвртак, током посете Сарајеву, потврдила да ће Италија током шестомесечног председавања ЕУ посебну пажњу посветити процесу евроинтеграције Западног Балкана.

"Западни Балкан стратешки је приоритет нашег председавања, јер ће Унија морати да покаже додатно залагање у помагању потенцијалним чланицама", нагласила је Могерини у Сарајеву, првој етапи њене турнеје по балканским земљама.

Могерини је посетила Приштину, Скопље и Тирану.

Италија је 1. јула преузела шестомесечно председавање ЕУ од Грчке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије