Читај ми!

ДС: Лажно поређење два закона

Демократска странка оценила је да је Закон о раду о којем се тренутно расправља у Скупштини строжи када је реч о положају радника од оног који је пре 13 година предлагала влада Зорана Ђинђића. ДС позива СНС да престане са "лажним поређењем" те две верзије закона. Шеф посланика ДС-а Борко Стефановић каже да полиција испитује чланове те странке о наводном учешћу у синдикалним протестима.

Демократе у саопштењу поручују да ће измене овог закона довести до распродаје "радне снаге ове земље" и да се све ради у интересу послодаваца, преноси Танјуг.

Упоређујући две верзије закона, демократе поручују да се у новим изменама минули рад плаћа само за време проведено код последњег послодавца (0,4 одсто од основице), док је у време Ђинђића основица била 0,5 одсто.

"У време Ђинђића Закон о раду је обавезивао послодавца да исплати отпремнину за укупан радни стаж", наводе демократе.

Изменама Закона о раду, "Вучићево решење укида накнаде за рад у сменама јер је накнада 26 одсто, док су у Закону о раду из 2001. сменски и ноћни рад дефинисани као право запослених које је дефинисано колективним уговорима", саопштио је ДС.

Предложеним изменама и допунама, поручују из ДС-а, на мала врата се уводи могућност отказа и за труднице и породиље.

"У Ђинђићевом Закону о раду стоји да за време трудноће, породиљског одсуства, одсуства ради неге детета, послодавац не може запосленом дати отказ (изузев ако је радни однос заснован на одређено време)", стоји у саопштењу.

Нема дилеме да је по свим овим решењима Закон о раду из 2001. године у време Зорана Ђинђића био повољнији за раднике од оног који се данас нуди, истиче ДС.

"Премијер меког срца и његова политика распродаје Србије прескупо ће коштати грађане и државу и за то ће премијер и СНС морати да преузму одговорност", наводе демократе.

Политика коју данас води премијер Србије "ни на који начин није слична оној коју је водио Зоран Ђинђић", закључује се у саопштењу.

У међувремену, шеф посланичке групе ДС-а Борко Стефановић обавестио је новинаре у парламенту да полиција испитује чланове његове странке о наводном учешћу у синдикалним протестима оценивши да је то недопустиво и противзаконито.

Демократска странка није организатор било каквих синдикалних активности, поновио је Стефановић додајући да их подржава, јер, како је рекао, уз све њихове мане и недостатке, ипак су то људи са којима је требало постићи договоре, што је власт игнорисала.

"То је недопустиво, противзаконито и антиуставно понашање ове власти. Ја мислим да наша јавност то мора да зна. Врши се притисак на људе", тврди Стефановић и понавља: "Ми смо на удару полицијског испитивања, мислим да је то нечувено и да није виђено у Србији од 5. октобра".

Коментаришући донаторску конференцију у Бриселу, Стефановић је рекао да је обрадован јучерашњом информацијом да је Србија добила 990 милиона евра, али је позвао власт да објасни грађанима колики део тих средстава је кредит, а колико донација јер, како је оценио, намерно се ствара слика да нам је неко поклонио милијарду евра.

Дирекција полиције демантовала је наводе Стефановића да су испитивали функционере ДС-a поводом учешћа у сидикалним протестима.

"Ни у једном тренутку ни у једној полицијској управи у Србији нису испитивани чланови или функционери неке политичке странке, па ни ДС-а, поводом учешћа на синдикалним протестима који су одржани у Београду", наводи се у саопштењу Дирекције полиције. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара