Читај ми!

Посланици завршили расправу о амандманима

Народни посланици завршили расправу о амандманима на измене Закона о раду и на Предлог закона о пензијском и инвалидском осигурању. Влада жели да укључи у социјално преговарање што већи број актера али интенција закона о раду је да се синдикати укрупне, рекао је министар рада Александар Вулин током расправе.

21.35 - Посланици завршили расправу о амандманима.

21.06 - Посланици ће сутра у 10 часова гласати о Изменама и допунама Закона о раду и Предлогу закона о пензијско-инвалидском осигурању, сазнаје РТС.

15.40 - Одговарајући опозицији, шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић рекао је да је лаж да су тражили подршку Мирослава Мишковића за измене закона о раду. "Истина је да су за Мишковића када сте ви вршили власт правили законе да би он постајао богатији", каже Бабић.

15.25 - Шеф посланичке групе ДС-а Борко Стефановић рекао је да ће одредбама измена и допунама закона о раду плате свим запосленим у Србији бити смањене за 10 до 20 одсто, те да су предложене измене искључио у корист послодаваца и богаташа.

11.45 - Намера измена Закона о раду је укрупњавање синдиката, да би ојачали и боље заступали радничка права, рекао је министар рада Александар Вулин.

10.05 - Седница Скупштине започела је посланичким питањима. 

Посланици Скупштине Србије разматрали су око 200 амандмана на измене Закона о раду.

Министар Вулин је рекао да је интенција измена Закона о раду укрупњавање синдиката, да би ојачали и боље заступали радницка права. Посланици су искористили прилику да у делу седнице поставе питања.

"Влада жели да укључи у социјално преговарање што већи број актера, али интенција овог закона је била да се синдикати укрупне", рекао је Вулин.

"У Србији постоје 24.000 регистрованих синдиката, наравно то нису све централе, то су и огранци синдиката, подружнице. Али то је 24.000 правних лица, печата, рачуна... Интенција закона је да се синдикална борба води кроз репрезентативне представнике, да се синдикати организују, и да могу да заступају раднике на најбољи начин", рекао је министар.

Вулин је рекао да ће радници бити много боље заштићени, у чему ће активнију и значајнију улогу него до сада имати и инспекција.

У том смислу поменуо је да су, рецимо, у исплати плата послодавци каснили од месец дана до две године, те да је у 17 случајева тражено покретање прекршајног поступка због тога што се не примењују мере безбедности и заштите здравља на раду.

"Све смо то допуштали свих ових година и нисмо довољно водили рачуна о томе", рекао је Вулин и објаснио како ће се у наредном периоду применом измена и допуна закона смањити многе злоупотребе.

Посланица ДС-а Гордана Чомић упитала је приликом расправе о амандманима на измене и допуне Закона о раду ко је спречавао инспекцију рада у претходне две и по године да ради свој посао.

"Да ли је проблем била опозиција, недостатак пара, недостатак људи", упитала је Чомић и приметила да су одредбе предложеног закона веома озбиљне "да би се могло дозволити да се представник владе понаша као опозиција".

Од укупно 169 амандмана које су посланици поднели на предлог измена и допуна Закона о раду, Влада и Одбор Скупштине Србије за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва прихватили су два амандмана и један од 12 предложених амандмана на измене и допуне Закона о ПИО.

Прихваћен је амандман групе посланика из Нове демократске странке (НДС) у коме је додато да се уговор може закључити са усвојиоцем или усвојеником, а не само са супружником и крвним сродником како је то било предвиђено.

Прихваћен је и амандман Драгана Тодоровића из Српске напредне странке (СНС) који се односи на отказ уговора о раду.

Тим је амандманом предвиђено да послодавац може запосленом да откаже уговор о раду или изрекне неку од мера ако га је претходно писмено обавестио о недостацима у његовом раду и дао му упутства и примерени рок да то побољша, а запослени у остављеном року није то испунио.

На предлог о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању поднето је 12 амандмана, од којих су Влада и Одбор прихватили један, и то посланика Моме Чолаковића из Партије уједињених пензионера Србије, а тиче се Управног одбора фонда.

Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва поднео је по један амандман на оба предлога измене закона.

Народни посланици су јуче завршили начелну расправу о закону о отклањању последица поплава у Србији и владином Извештају о поплавама. 

Предложени закон о отклањању последица поплава који је лекс специјалис омогућиће убрзану обнову земље.

Закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику, а престаје да важи по истеку једне године.

Законом је прецизирано да подручје погођено поплавама обухвата поплављене и клизиштима угрожене делове Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије