Читај ми!

Историјска шанса Србије да постане део ЕУ

Председник Србије Томислав Николић оценио је у Дубровнику да Србија има историјску шансу да постане, у разумном року, чланица ЕУ.

Председник Николић је, међутим, у изјави новинарима, по завршетку Самита лидера процеса "Брдо-Бриони", указао на то да грађани Србије не треба да буду превише оптимисти у погледу рока, и додао да је за то потребно доста година.

"Али ми нећемо те године провести спавајући и чекајући, већ ћемо Србију уредити да буде по мери сваког грађанина и уређена у складу са законодавством и правима ЕУ", поручио је Николић.

Објаснио је да је састанак у Дубровнику наставак добре акције започете прошле године под покровитељством француског председника Франсоа Оланда, и да је данас покровитељ била немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тек ће се видети где ће скуп бити одржан наредне године, рекао је Николић, напомињући да Србија још није спремна да га организује.

Како је оценио, идеја скупа је добра - да државе бивше Југославије које су већ чланице ЕУ, покушају да помогну, укажу на начин како би друге решиле неке проблеме које су оне имале на путу ка ЕУ и да се створи атмосфера сарадње међу државама региона.

Николић је рекао да је било речи о многим питањима, као на пример у чему ЕУ може да понуди сарадњу и помоћ, али и о инфраструктури, енергетским пројектима.

Поновио је да је Србија привржена томе да буде чланица ЕУ, али да истовремено не може да остави по страни пријатељства и интересе земље.

Председник Србије је навео да ЕУ преговара са администрацијом у Приштини, а да Србија никада неће признати независност Косова, али да се и поред тога воде разговори, постижу договори и извршавају споразуми у мери у којој је то могуће како би сви грађани живели боље.

Николић је рекао да је говорио отворено на том скупу јер сматра да је ЕУ друштво људи који слободно и отворено говоре што мисле.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара