Ускоро извештаји о скрининзима за поглавља 23 и 24

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да ће Влада Србије до краја јула из Брисела добити извештаје о скрининзима за поглавља 23 и 24 и да би та поглавља могла да буду отворена најкасније у фебруару или марту следеће године.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да су извештаји са скрининга у завршној фази.

"Очекујемо их до краја месеца јер су билатерални скрининзи завршени", истакла је Јоксимовићева на Дану отворених врата амбасаде Италије, преноси Танјуг.

Истиче да је изузетно важно да се до краја године заврше акциони планови за поглавља 23 и 24, која се односе на питања правосуђа и правде, слободе и безбедности да би Србија, ако не током италијанског председавања, онда у фебруару или марту отворила та поглавља.

Министарка Јоксимовић нада се да ће до краја године да буду отворена и поглавља 32 и 35.

Истиче да је Италија један од носилаца политике наставка проширења Уније, што је, каже, веома важно за Србију.

Говорећи о мерама које Србија мора да предузме, наводи смањење, али и јачање државне администрације стручним кадровима који треба да воде процес евроинтеграција.

Министарка понавља и да Србија на путу ка чланству треба постепено да усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, као и политику у области конкурентности, државне помоћи, пољопривреде и заштите животне средине.

"Србија нити бежи нити може да побегне од усклађивања заједничке спољне и безбедносне политике", закључује Јоксимовићева.  

Додаје да ће 15. јула у Бриселу присуствовати експланаторном скринингу за Поглавље 31, које се односи на ту област, што је доказ да је Влада Србије свесна значаја тог поглавља.

Амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо поводом италијанског преседавања Европској унији каже да ће дипломате чланица Уније 10. септембра у Београду одржати састанак радне групе што ће бити први пут да се такав састанак одржава ван Брисела.

"Желели смо да у септембру доведемо дипломате у Београд како бисмо помогли јачању комуникације између Београда и Брисела и како би они из прве руке могли да виде кретање Србије ка ЕУ", истиче Манцо.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт поздравља иницијативу Италије да у Србију доведе радну групу и истиче да, када је реч о техничком аспекту приступних преговора, ни српска ни европска страна нису губиле време, и да се сви скрининзи одвијају према плану.

Поновља да од земаља кандидата за чланство очекује усклађивање спољне политике, у чему је Србија, каже, протеклих година била веома успешна, осим ове године. 

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт каже да ће извештаји ускоро бити представљени Влади Србије и да ће Београд и Брисел заједно наставити рад на изради акционих планова за поглавља 23 и 24.

Објашњава да је следећи највећи приоритет Србије имплементација та два поглавља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара