Читај ми!

Дачић са амбасадорима

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са амбасадорима Јапана, Израела и Велике Британије. Тема састанака било је унапређење међусобне сарадње и размена посета на свим нивоима.

У разговору Дачића и јапанског амбасадора Масафуми Курокија оцењено је да су односи две земље у сталном успону, саопштило је Министарство спољних послова, а преноси Танјуг.

Такође је потврђена спремност за даљим интензивирањем дијалога и посетама на свим нивоима.

Дачић се у име Владе и народа Србије захвалио на донацијама Јапана које су у протеклих 14 година износиле, укључујући и јенски кредит, укупно 460 милиона евра, као и на помоћи упућеној приликом недавних катастрофалних поплава које су погодиле нашу земљу.

Шеф српске дипломатије поздравио је предстојећу студијску посету вишег јапанског заменика министра за ванредне ситуације Јасутошија Нишимуре.

Он долази у Србију да би се, пред предстојећу донаторску конференцију у Бриселу на којој ће учествовати и Јапан, непосредно упознао са последицама недавних поплава.

Дачић и Куроки су констатовали да, упркос значајном повезивању привредне сарадње, између две земље постоје велике могућности за њихово даље унапређење, посебно на плану већих јапанских инвестиција у нашу привреду.

Први потпредседник српске Владе је поздравио намеру највећег јапанског пословног удружења "Кеиданрен" да у септембру у Србију упути делегацију представника водећих јапанских компанија.

Дачић се састао и са амбасадором Израела у Београду Јосефом Левијем, с којим је оценио да би за даље унапређење односа две земље било потребно интензивирати дијалог и размену посета на свим нивоима.

Обе стране су на састанку оцениле као веома корисну праксу годишњих политичких консултација министарстава спољних послова две земље, саопштило је српско Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије се у име Владе и грађана Србије захвалио на ургентној помоћи коју је Израел, преко своје амбасаде у Београду, доставио за угрожене у поплавама у Србији.

Израелски амбасадор Јосеф Леви обавестио је министра Дачића о ситуацији у Израелу након отмице и убиства тројице израелских тинејџера. Посебно је изразио захвалност Министарству спољних послова Србије на саопштењима која су тим поводом објављена.

У разговору су размењена мишљења и ставови у погледу актуелне ситуације у регионима Блиског истока и Балкана.

Дачић је примио и новопостављеног амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Дениса Кифа.

Они су разговарали о јачању билатералних односа Србије и Уједињеног Краљевства, односима у региону, предстојећем председавању Србије ОЕБС-у, као и евроинтеграцијама наше земље и актуелним међународним питањима.

Киф је нагласио да је његов основни задатак подршка Србији на путу ка ЕУ и развијању добрих односа са суседним земљама, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије