Читај ми!

Симић: Савети Италије драгоцени Србији

Савети Италије биће драгоцени Србији на њеном путу ка ЕУ, али тај пут биће препун изазова, каже за РТС Предраг Симић, професор Факултета политичких наука. Осим економских питања, приоритет ће, како најављују, бити и проширење Уније на земље Западног Балкана, истиче Симић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић од италијанског председавања очекује да буду отворена прва поглавља као што су то 32, 23 и 24, која су значајна за Србију.

"Италија је земља која, нажалост, има искуства у овоме у чему се баве. А то значи поглавља 23, 24, 32 – значи са правосуђем, унутрашњим пословима, финансијском контролом и другим питањима. Ту савети могу бити драгоцени, мада ми се чини да ће нам бити драгоцени и савети које нам могу дати Хрватска или Црна Гора. Премда је Хрватска већ прошла кроз тај процес", наглашава Симић.

И док је Србија пред улазним вратима ЕУ, Симић каже да је Велика Британија на излазним, јер не жели да прихвати немачког кандидата за председника Европске комисије. Објашњава да Жан-Клод Јункер важи за конзервативца и федералисту.

"Британци су увек били један посебан случај у ЕУ, јер за њих је Унија била пре свега једно велико заједничко тржиште. Али ништа више од тога. У овом тренутку Немачка, али и њен фаворит Јункер, ЕУ виде као пут ка федерализацији, дакле даљој политичкој интеграцији. То је она црта коју Британија, али и лидер торијеваца Камерон не желе да пређу", истакао је Симић.

На питање како ће евроскептицизам који се шири Европом утицати на италијанско председавање Европској унији, Симић није оптимиста.

"То, свакако, не доноси много доброг ни Италији, али ни кандидатима као што је Србија, јер ће се суочити са једном врло скептичном групом која је чак и против даљег ширења ЕУ", рекао је Симић и додао да је то велики изазов.

"Мислим да ће Србија морати да уложи више напора, и да ће морати више да лобира у самом Европском парламенту, и да ће ту наше странке које су у Европском парламенту морати да учине више у оквиру својих политичких породица", закључује Симић.

Европској унији у наредних шест месеци председава Италија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије