Читај ми!

Гашић: Боља сарадња са УАЕ након укидања виза

Завршена расправа о међународним уговорима. У првом делу заседања, посланици разматрали измене закона о пореском поступку и пореској администрацији.

16.10 - Посланици завршили расправу о потврђивању међународних споразума са УАЕ о укидању виза за дипломатске и службене пасоше, и више споразума о међудржавној сарадњи у области одбране.

14.50 - Потврђивање споразума са УАЕ о укидању виза за дипломатске и службене пасоше допринеће даљем јачању привредне и политичке сарадње две земље, рекао у парламенту министар Братислав Гашић.

14.15 - Завршена начелна расправа о закону о пореском поступку. Почела расправа о међународним уговорима из области одбране.

11.30 - Нове пореске мере неће погодити мала и средња предузећа, већ оне који не плаћају порез, поручио посланицима министар Лазар Крстић.

10.10 - Парламент наставио расправу о пореским законима. 

Министар одбране Братислав Гашић оценио је да ће потврђивање споразума влада Србије и Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за дипломатске и службене пасоше допринети даљем јачању привредне и политичке сарадње две земље.

Гашић је пред посланицима у Скупштини Србије рекао да би у наредном периоду одлука о укидању виза за дипломатксе и службене пасоше требало да буде замењена билатералним споразумом о укидању виза за све врсте пасоша грађана две државе.

Навео да се очекује да ће споразум допринети развоју и повезивању привреде двеју земаља у области пољопривреде, авиосаобраћаја, енергетике, грађевинарства, туризма, банкарског сектора.

"Закључивање споразума о укидању виза за дипломатске пасоше има за циљ даље развијање билатералних односа, а посебно у циљу интензивирања политичке и економске сарадње", истакао је српски министар одбране.

Као примере већ развијене економске сарадње са УАЕ, Гашић је навео кредит од милијарду евра за буџет, кредит од 97 милиона долара за наводњавање од Фонда за развој Абу Дабија, али и оснивање "Ер Србије".

У претходном делу седнице, током расправе о изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацијиМинистар финансија Лазар Крстић рекао је , да казне предвиђене овим прописом неће погодити мала и средња предузећа, већ оне који не плаћају порез и додао да казне треба томе да служе.

"Стимулација привреде не треба да се врши преко пореза, ни социјална давања не треба да се врше преко приходне, него преко расходне стране у складу са могућностима", рекао је Крстић за скупштинском говорницом.

Крстић је рекао да је "порез прва обавеза" и навео да су из правичности према онима који плаћају порез увели да се прво плаћају казне, камате, па главница.

Крстић је рекао да Влада предузима мере да би обезбедила амбијент да приватни сектор може да функционише, запошљава и "да се смањи оптерећење које држава врши на приватни сектор".

Крстић је, одговарајући на питања посланика, рекао да је ефекат солидарног пореза на годишњем нивоу процењен на око 10,5-11 милијарди динара, што је у складу са оним што је Влада планирала.

"Није безначајан, али је мали у односу на износ читавог дефицита", рекао је Крстић.

Замерке посланика СНС-а и СПС-а

Неки посланици владајуће коалиције критиковали су предложена решења. Нови порески закон прописује превелике казне које ће највише погодити предузетнике упозорили су посланици СНС-а и СПС-а, упркос томе што подржавају измене и допуне закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Посланик СНС Марјан Ристичевић рекао је да ће гласати за закон, али да му се нека предложена решења не свиђају.

"Не свиђа ми се што закон предвиђа прво плаћање камате па главнице, што личи на зеленашку наплату", рекао је у Скупштини где је настављена расправа о изменама овог прописа.

Ристичевић је навео и да му није јасна достава путем поште за коју постоји рок од 15 дана.

"Дакле, уколико сте у болници или на одмору, довољно је да вам пореска служба пошаље ковертом порески акт, он се сматра правоснажним, после 15 дана иако ви нисте били код куће и нисте га примили", навео је Ристичевић.

Ристичевић тврди да му није јасна ни достава код правног лица, јер ако он није доступан, порески акт се може доставити запосленом.

"Ако неко има запослених 1.000 људи, неки порески инспектор у унутрашњости уручи неком раднику, чистачици, може се сматрати обавезујућим, а порески обвезник о томе не буде на прави начин обавештен. Многи од запослених могу намерно или случајно да затуре такви врсту документа", упозорио је Ристичевић.

Он је оценио и да су казнене одредбе лоше за мале привреднике и предлажио да се казне степенују по промету, као и да се порески обвезници опорезују са пажњом.

Посланик Социјалистичке партије Србије Новица Тончев рекао је да ће СПС подржати овај закон, али и навео неколико примедби на предлог закона, међу којима је кључни тај што поједине казне само отежавају рад пореских обвезника, посебно малих предузетника.

"Слажемо се са министром да казне треба повећати, али имамо једну казнену одредбу која забрањјује бављење делатности, посебно малим предузетницима, односно затварање локала на седам, 10 или 15 дана. Сматрамо да оваква казна не доприноси пореском обвезнику, јер он губи континуитет у послу", рекао је Тончев.

Тончев се осврнуо и на јучерашњу изјаву министра финансија да многи привредници до сада нису плаћали порез да би одржали своју ликвидност и да је на тај начин држава кредитирала привреду, и навео да је министар испустио из вида да некада и порески обвезници кредитирају државу.

"Грађевинске фирме кредитирају државу тако што плаћају ПДВ на фактурисану вредност, а не на плаћену фактуру", рекао је Тончев.

Као лоше решење, Тончев је навео што ће камата за неблаговремено плаћање пореза бити 10 процентних поена већа од референтне каматне стопе.

"Мислим да је то висока камата, али наша посланичка група ће подржати ово решење", најавио је Тончев.

У јучерашњој расправи, Крстић је оценио да ће изменама тог закона бити омогућена "агресивна борба" против сиве економије, утаје и мале наплате пореза.

"Њиме се не гуше предузетници који би због тога бежали у сиву економију, већ је ово закон који поставља предуслове да би сузбили сиву економију", рекао је Крстић.

Представници опозиционих странака су међутим критиковали предлог тог закона, оценивши да се предложеним изменама гуши предузетнштво.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије