Читај ми!

Отворени кључни дипломатски правци

Србија је последњих месеци појачала дипломатске активности. Премијер је за мање од 20 дана два пута посетио Немачку, у Београду разговарао с високим званичницима многих европских земаља и председником Европске комисије, а више међународних сусрета имао је и председник Републике. Таква динамика очекује се и у наредном периоду, а премијер верује да је резултат повољнија и јача позиција Србије у свету.

Највећа криза од краја Хладног рата - украјинска - могла би у великој мери да промени распоред играча на светској позорници. Због тога се последњих месеци узбуркала међународна сцена, а ни Србија не заостаје.

После сусрета са немачком канцеларком, премијер ће у наредних седам дана у Паризу разговарати са председником француске владе, а потом у Москви са председником и премијером Русије.

У Београду ускоро очекује и високе званичнике Сједињених Америчких Држава.

"Теме су економски напредак, наше реформе и њихова подршка и помоћ на путу ка ЕУ. А са Путином и Медведевом ћу разговарати о билатералној сарадњи и свим питањима у оквиру односа Србије и Русије који јесу пријатељски, али имају одређене проблеме са нама због неплаћања нашег дуга", каже премијер Александар Вучић.

Како истиче, нада се да многе од тих ствари можемо да решимо и да ће односи Србије и Русије у будућности бити унапређени. Каже и да став наше земље према Украјини остаје непромењен.

"Србија је суверена и независна држава, Србија доноси своје одлуке. Ми смо на европском путу, али не рушимо и не кидамо наше пријатељске везе са Русијом", поручује премијер.

Наводи да није увек лако задржати такву позицију, али каже да смо за сада у томе успевали, иако су сви предвиђали да нећемо успети.

"Успели смо, рекао бих, да изградимо повољнију, снажнију, јачу и поштованију позицију за нашу Србију", објашњава Вучић.

И професор Факултета политичких наука Драган Симић сматра да је Србија последњих година повратила међународни углед и успела да отвори више кључних праваца у спољној политици.

"У овим фазама о којима говоримо, укључујући украјинску кризу и догађања на путу ка ЕУ, ми смо нашли, чини ми се, ту потребну равнотежу", каже Симић.

Истиче да ће нас у будућности међународни партнери више ценити ако будемо ваљано усидрени у своје националне интересе.

У многим међународним сусретима, српски званичници настоје и да обезбеде што више помоћи за обнову после поплава. У Бриселу се 16. јула одржава донаторска конференција за отклањање последица поплава у Србији и БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије