Читај ми!

ДС: Премијер да буде искрен и према грађанима

Демократска странка позвала је премијера Александра Вучића да искреност, за коју каже да је основ у односима са Немачком, примени и када се обраћа грађанима Србије. У претходном саопштењу, демократе су затражиле одговорност за министарку Зорану Михајловић, која је у претходној влади била задужена и за ресор заштите животне средине.

"Тражимо да премијер каже грађанима колике ће им бити плате и пензије до краја године, колико њих ће остати без посла у јавном сектору и како све то намерава да реши, као и ко ће бити одговоран уколико то не успе да уради", наводи се у саопштењу демократа, преноси Танјуг.

ДС поручује да би уместо, како кажу, "замазивања очију макетом 'Београда на води'", Влади Србије било боље да објави закон о раду и спроведе озбиљну јавну расправу.

Демократе наводе да је очигледно да Влада сваким својим потезом потцењује грађане јер је неспособна да реши горуће проблеме у земљи и да због тога на дневном нивоу креира афере како би заташкала чињеницу да држава "не постоји јер је воде дилетанти".

Демократе су претходно, у другом саопштењу, затражиле одговорност за министарку Зорану Михајловић, која је у претходној влади била задужена и за ресор заштите животне средине.

ДС је у саопштењу навео да је индикативна изјава премијера Вучића који је констатовао део извештаја Европске комисије у ком се наводи да у области заштите животне средине Србија у претходном периоду апсолутно ништа није урадила.

"Ко је био министар задужен за заштиту животне средине у претходном периоду и која је његова одговорност? На све пропусте као и на чињеницу да се министарка Михајловић апсолутно није бавила овом области, ДС је реаговао након чега су уследиле најгоре оптужбе и увреде", наводи се у саопштењу које је пренела Бета.

Додаје се да сада исте оцене износе и представници Европске комисије и да јавност коначно треба да добије одговоре, а министарка Михајловић "поднесе извештај и сноси одговорност".

"Активности министарке Михајловић у вези са питањима заштите животне средине су биле базиране на политичком реваншизму који се огледао кроз укидање акције 'Очистимо Србију' у којој је учествовао велики број грађана и предузећа, у којој је повећано прикупљање отпада од становништва, очишћено око 3.000 депонија, започета изградња рециклажних центара", наводи се у саопштењу.

На то је Зорана Михајловић одговорила да је лоше стање у области животне средине у Србији заоставштина бишег министра Оливера Дулића и Демоктратске странке, који су оставили дугове и нерализоване пројекте.

Демократе су у новом саопштењу навели да је потпуно јасно да су примедбе председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза о стрању животне средине у Србији упућене садашњој и претходној Влади Србије.

"Једноставно је погледати како је иста та Европска комисија оцењивала стање животне средине у својим извештајима за 2009, 2010 и 2011. годину, наглашавајући да је у тој области постигнут велики напредак и похваљујући готово сваки сегмент те политике, што се лако да утврдити", наводи се у саопштењу ДС.

За време владе Демократске странке, како се истиче, у области животне средине донето је 16 закона, у потпуности усаглашених са тековинама ЕУ, и више од 300 подзаконских аката, створен је правни и финансијски оквир за унапређење у овој области, изграђено је осам регионалних депонија и подигнута рециклажна индустрија са више од 10.000 радних места.

Вучић је јуче, након разговора са одлазећим председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом, рекао да је у појединим областима веома лоше стање када је реч о усклађености са европским стандардима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара