Читај ми!

Нови однос Србије према свету

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да Србија жели да буде искрен и отворен партнер међународној заједници, чинећи све што обећа, па тако намерава да обави своје задатке на путу ка ЕУ, а да потом остаје на Бриселу да оцени тај учинак.

На конференцији за новинаре у оквиру панел-дискусије "Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка Европској унији", премијер Вучић је рекао да се нови почетак односи на искрен однос, а с обзиром на сазнање да је Немачка, како је навео, "сита" српске политике која се разликује зависно од тога да ли је за домаћу или међународну употребу.

"Нови почетак је зато што знам да су многе земље сите наше приче у којој једно говоримо и друго радимо. Нови почетак је да оно што говоримо и урадимо, мислимо. То је нови почетак у односима Србије и свих осталих у свету", објаснио је Вучић мото скупа, чији су организатори Форум Србија–Немачка и немачки Савет за спољну политику.

Другим речима, то значи, додао је, да ће, ако каже да ће питати за цену гаса у Москви, то и учинити, јер је такав поштен и одговоран приступ, без скривених порука и лоших намера, веома важан за Србију.

"Уколико Србија буде урадила оно што је пред њом, свој домаћи задатак, јер не тражимо ништа од других, већ само да испунимо што је пред нама, онда од Немачке и других партнера у ЕУ тражимо да крајем 2018, 2019. или 2020. процене да ли је Србија обавила свој посао", поручио је премијер.

Србија жели пуноправно чланство у Европској унији, али смо свесни да себе морамо много да мењамо, рекао је премијер Србије.

"Ово је нови почетак, јер Србија данас има једну политику. Ми смо и људски и политички уједињени око питања Европске уније", истакао је Вучић.

Србија, како је навео, жели да на јесен отвори нова поглавља у преговорима са ЕУ – захваљујући Немачкој да отвори поглавље 32 о финансијској контроли, затим да почетком идуће године отвори и поглавља 23 и 24, док је у међувремену, додао је, са 18 скрининга већ завршен велики технички посао за 35 поглавља.

Поновио је и да ће отварање поглавља 23 и 24 утицати на већу ефикасност правосуђа и подсетио "на нулту толеранцију Владе" у Београду према корупцији.

С тим у вези је подсетио да Србија очекује мишљење из Брисела о закону о узбуњивачима, за који каже да је један од најбољих у региону.

Да је Србија добро место за инвестирање, Вучић је илустровао податком о прошлогодишњој размени Србије и Немачке од три милијарде евра, што је за 14 одсто више него 2012, указујући при томе да су повећани и извоз и увоз, а да је највише повећан извоз производа из Србије које праве немачке компаније у Србији.

"То показује да је Србија добро место за инвестирање немачких компанија и да могу да праве једнако квалитетне производе као и свуда у свету", оценио је Вучић.

Наводећи да је у првом тромесечју извоз порастао за 21 одсто, те да износи 343 милиона, док је истовремено увоз већи за 13,3 одсто и износи 443,9 милиона евра, Вучић је констатовао да је Немачка инвестирала 1,35 милијарди евра, а заједно са фирмама-ћеркама из Аустрије то је готово 1,7 милијарди евра.

Страни улагачи "као код куће"

Србија је, према његовим речима, покушала да обезбеди најбоље могуће услове за инвеститоре, али има још много тога што треба поправити како би немачким компанијама били обезбеђени најбољи услови за улагање, како би се осећале као код куће.

Подсетивши да је последњи покушај доношења модерног закона о раду пропао 2002. године, премијер је најавио да ће нова верзија у Скупштини бити ове недеље, те оценио да ће то бити један од најмодернијих закона.

"Готово никоме није пало на памет да либерализује тржиште рада у последњих 12 година, а ми смо донели одлуку да идемо у флексибилније тржиште, да можемо да будемо пријемчивији за све инвеститоре", објаснио је Вучић, који је посету Берлину оценио као веома успешну.

Најављујући усвајање закона о приватизацији и стечају, као и о планирању и изградњи, Вучић је рекао да ће и они бити усклађени са европским законима, те да ће заједно чинити бољи подстицајни пакет за инвеститоре, с којима се сложио да су велики проблем поступци који предуго трају.

Коначно, оценивши српско-немачке односе као никад боље, премијер је изразио спремност да "увек прихватимо различите врсте замерки од већег партнера и да саслушамо, исправимо што је код нас погрешно", али да истовремено посебно ценимо што је Немачка спремна увек да саслуша Србију и види шта јој је међу политичким и економским интересима приоритет.

"Србија ће у политичком смислу бити носилац регионалне стабилности и уверен сам да нећемо изневерити немачке партнере", поручио је Вучић, приметивши да је његова недавна посета Берлину у Србији оцењена као добра, а он лично да је изузетно задовољан разговором с канцеларком Ангелом Меркел.

"Србија се враћа кући - у Европу"

Министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер истакао је, отварајући дискусију, да ће Немачка подржати Србију и бити њен партнер на путу ка ЕУ, али да неће смањивати услове.

Штајнмајер је навео да односи две земље нису били једноставни и, осврћући се на 1914, 1941. и 1999. годину, истакао да данас живимо у 2014. години у којој је Европска унија почела преговоре са Србијом.

"Србија се враћа кући, а њена кућа је у срцу Европе", рекао је Штајнмајер и истакао да је Србија постигла много у последње две године, од преговора са Приштином, побољшања односа са суседима, до економских и других реформи.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне саоуправе Кори Удовички истакла је да су пред Србијом свеобухватне реформе јавне управе и фискална консолидација са болним мерама.

Удовички је у Берлину поручила да се Србија налази на прекретници и да је Влада свесна да нема више година за одлагање реформи.

"Свеобухватну реформу јавне управе морамо да предузмемо ако мислимо да рационализујемо државне трошкове, тако да и релативно слаба српска привреда може да их носи, али и да реформишемо јавну управу, државу, да она може да боље подржава привреду и привредни раст", навела је Удовички.

Министар привреде Душан Вујовић указао је да се код Агенције за приватизацију, које је једна врста "чистилишта", налази 584 предузећа, од којих је 161 у реструктурирању, заштићених од свих поверилаца и за које се чека решење, а што је "главни камен" који мора да се уклони.

Друга страна проблема је што имамо јавни сектор, предузећа, која уместо да буду кичма развоја, пружања најважнијих услуга у многим доменима, праве Србији губитке и пружају јако лоше услуге, додао је Вујовић.

"Милијарда дуга Србијагаса, предузећа које свугде у свету прави добитке, није нормално и морамо да склонимо. Разумљиво је када праве губитке они који пружају социјалну помоћ, али не када их праве они који би требало да буду мотор привреде", подвукао је Вујовић.

Директоркa Туристичке организације Немачке Петра Хедофер истакла је на маргинама панел дискусије да је Београд за немачке туристе постао "нови Берлин", посебно када је у питању ноћни живот.

Вучић се у поподневним сатима састао у Берлину и са председавајућим Одбора за ЕУ немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом, са којим је разговарао о подршци Немачке европским интеграцијама, економским реформама, односима у региону и разговорима са Приштином. Премијер се потом састао са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара