Читај ми!

Чепурин: Србија прави пријатељ Русије

Улазак Србије у Европску унију неће утицати на пријатељске односе те земље са Русијом, рекао је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Београд не види противречност између својих напора за уласком у ЕУ и жељом да развија традиционално пријатељске односе с Русијом, рекао је Чепурин Итартасу, додајући да су "Срби категорички против тезе 'или-или', и да је то исправно".

Према речима Чепурина, термин "окренутост политике Србије према Бриселу тешко да је коректан".

"Србија већ другу деценију без обзира на смену руководства као свој спољнополитички приоритет опредељује улазак у ЕУ. Београд сада води преговоре и рачуна да ће ући у ЕУ 2020. Али, он истовремено наглашава жељу, а сада наглашава још јаче, да жели да очува и развија добре односе са својим историјским другом, братском Русијом", рекао је Чепурин, преноси Бета.

По његовим речима, данас је теза "никада против Русије" невероватно популарна у српском друштву.

"За разлику од низа својих суседа у региону, Србија је јасно казала да неће уводити никакве санкције Русији. То су рекли и српски лидери Томислав Николић и Александар Вучић. Србија је у тешком тренутку показала да је прави пријатељ Русије. Она, притом, одбија да игра против својих економских интерса", рекао је Чепурин.

"Јужни ток" по плану

Изградња и пуштање у рад дела "Јужног тока" на територији Србије иде у складу са планом, рекао је Чепурин.

Одговарајући на питање о исходу тендера за пројектовање гасовода у Србији, он је истакао да све иде у складу са планом и да нема никаквих препрека са српске стране.

Чепурин је подсетио да је 20. јуна у Москви одржан састанак министра енергетике Александра Новака с министром рударства и енергетике Србије Александром Антићем.

"Српска страна је потврдила спремност да реализује пројекат према плановима", рекао је Чепурин и додао да ће почетак грађевинских радова бити у складу са резултатима тендера, који ће се сазнати у скорије време.

Кад је реч о заједничким пројекатима, Чепурин је нагласио да је "један од главних задатака Србије привлачење страних инвестиција".

"Међутим, приступање земље Европској унији (ЕУ) неће решити основне проблеме", додао је он.

Према речима Чепуринa, сарадња Русије и Србије треба да буде на основу узајамне користи и за то постоје све могућности.

Енергично напредује реконструкција српске железничке инфраструктуре помоћу руског кредита (од 800 милиона долара), подсећа Итартас.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије