Читај ми!

Барозо: ЕУ ће наставити да помаже Србији

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо најавио је да ће ЕУ наставити да помаже Србији у санирању последица поплава не само у наредним недељама и месецима већ и у годинама које су пред нама.

Јер то је суштина Европе - солидарност, рекао је Барозо новинарима након посете Основној школи "Јован Јовановић Змај" у Обреновцу, преноси Бета.

Барозо је подсетио да је Европска унија одмах након катастрофалних поплава у Србији, издвојила три милиона евра и да је одлучено да се за санацију штете изазване поплавама преусмери 30 милиона евра из приступних фондова. Рекао је да ће тај новац омогућити да одмах почну радови, али и да се растерете буџетска издвајања Србије за те потребе.

Председник ЕК је подсетио да ће 16. јула у Бриселу бити одржана донаторска конференција у организацији Француске и Словеније, и додао да ће бити учињени напори да се у њен рад укључе и Светска банка и Уједињене нације.

Према његовим речима, та конференција биће одлична прилика да Европа покаже солидарност са Србијом и Босном и Херцеговином, а да се део новца издвоји и за превенцију а не само санацију штете од поплава.

Честитао је властима у Србији и хуманитарним организацијама које су санирале последице поплава, и захвалио земљама ЕУ које су одмах упутиле помоћ.

Барозо је рекао да је ЕУ прву помоћ упутила већ 48 сати након почетка поплава, а помоћ су пружиле укупно 22 европске земље.

Према његовој оцени, то представља доказ да европска солидарност није "нешто имагинарно, што постоји само на папиру", већ се испољава конкретно.

Председник ЕК изразио је саучешће породицама и пријатељима страдалих у поплавама и рекао да је та несрећа прилика да се покаже солидарност, нарочито према припадницима најрањивијих друштвених група.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову подручја погођених поплавама Марко Благојевић рекао је да ће средства која су преусмерена из приступних фондова ЕУ омогућити спровођење разних пројеката, попут обнове кућа, реконструкције путева и помоћи пољопривредним произвођачима.

Изразио је задовољство због тога што пријем те помоћи не захтева било какво усвајање нових закона, чиме је омогућено да први радови почну већ за две недеље.

Директорка Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Обреновцу Вера Ђорђевић рекла је да је штета на тој школи настала у поплавама процењена на 480.000 евра.

Ђорђевићева је истакла да су сви наставници и помоћни радници укључени у отклањање последица поплава, како би се омогућило да 1. септембра та школа у Обреновцу поново прими више од 1.500 ученика.

Раније данас Барозо се сусрео са премијером Србије Александром Вучићем. Председник Комисије је том приликом поручио да ЕУ сматра Србију поузданим партнером и стубом стабилности и сарадње на југозападном Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара