Читај ми!

ОЕБС: Мајски избори ефикасно спроведени

Превремени парламентарни избори одржани 16. маја пружили су бирачима праву могућност избора и сви нивои изборне администрације су ефикасно радили, пише у извештају ОЕБС-ове мисије за посматрање избора. Ретке замерке односиле су се на недовољно ажуриран јединствени бирачки списак и "одређен ниво контроле медија".

У Извештају који је подељен члановима РИК-а, наведено је и да је било, иако су постоване основне слободе у току кампање, одређених пријава случајева застрашивања бирача, преноси Танјуг.

Економска ситуација у држави, посебно запошљавање и различите инвестиције, реформе у циљу европских интеграција и борба против корупције, биле су главне теме кампање, наводи се у извештају ОЕБС-а.

Та организација је у посебним поглављима обрадила рад РИК-а, бирачких одбора, изборну кампању, финансирање политичких активности и кампањекао и медије.

У делу који се односио на избору кампању, ОЕБС је написао препоруку да би државни органи и тела надлежна за спровођење закона требало да предузму одлучније кораке у вези са превенцијом, идентификаовањем, истрагом и гоњењем случајева куповине гласова, притисака на бираче и злоупотребе државних ресурса у кампањи.

Када је реч о извештавању током кампање, оцењено је да је тон извештавања на телевизији био углавном неутралан, да је био оштрији у штампаним медијима и онлине издањима, а да су таблоиди играли важну улогу извештавајући, углавном, сензационалистички.

Како се додаје у извештају, на изборни дан није било пријављених озбиљних инцидената, чланови бирачких одбора показали су солидно знање о поступцима гласања, које је генерално уредно протицало.

Заштиту тајности гласања, препоручио је ОЕБС, требало би унапредити обезбеђивањем адекватних просторија за гласање, бољих паравана и инструкција за изглед бирацког места, а просторије за гласање треба да испуне услове у вези са особама са инвалидитетом, закључије се у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара