Читај ми!

Мали: Град неће узети ни динар кредита

Усвојени буџет Београда представља први корак у консолидацији јавних финансија, поручује градоначелник Синиша Мали. Истиче да се први пут од 2007. године град неће задужити ниједан једини динар нових кредита.

Синиша Мали је рекао да је буџет града Београда за 2014. годину резултат рада нове градске власти у претходна два месеца, али и да је, нажалост, последица и да "одсликава сву неодговорну политику" коју је претходна градска власт спроводила.

"Начин на који је град задужен и презадужен се одсликава у буџету, с обзиром да град мора да врати скоро 50 милиона евра што камате што главнице ове године, а следеће око 82 милиона евра" рекао је Мали Танјугу.

Како је оценио, погрешна економска и свеукупна политика града Београда у претходном периоду довела је до тога да кулминација тог задуживања управо наступа 2014. и 2015. године.

"Ми смо овом буџету приступили на другачији и рационалнији начин - желимо да трошимо само онолико колико зарадимо - желимо да будемо одговорнији и рационалнији и први пут након 2007. године град Београд се неће задуживати - ниједан једини динар нових кредита неће узети", подвукао је Мали.

Како је навео, мења се и принцип и методологија рада.

"У 2013. години претходна градска власт је планирала нереалне приходе и планирала трошкове које је онда остварила у целости. Десило се то да приходи који су планирани нису остварени прошле године и да је град Београд остао дужан око 120 милона евра разних обавеза за социјална давања, и труднице, и породиље, и за субвенције Инфостану...", рекао је градоначелник.

То је, нагласио је он, пракса која се мора променити.

Нагласио је да је буџет конципиран на начин који полази од премисе - колико пара зарадимо толико ћемо и расподелити, а оно што је битно свакоме коме је обећано њему ће бити и исплаћено.

"Нећемо никоме остати дужни и то су две материјалне, начелне, промене на који је буџет конципиран и који представља први корак у консолидацији јавних финансија града Београда који ћемо наставити", рекао је он.

"Нерационалност јавних предузећа"

Мали је указао на "невиђену нерационалност" у пословању јавних комуналних предузећа која је, како је рекао, довела до тога да пара у буџету нема.

Као пример, он је навео Паркинг сервис који је у целој претходној години имао 45 милиона динара добити објаснивши да је та добит битна јер 85 одсто од ње град Београд добија као дивиденду као оснивач.

Како је рекао та добит иде у буџет и дели се и даје обдаништима, вртићима, домовима здравља...

Он је оценио да је та добити због нерационалног пословања у претходном периоду изузетно мала, поновио да је 45 милиона динара била прошле године и нагласио да је само за првих пет месеци ове године Паркинг сервис остварио 311 милиона динара добити.

Осам пута више само за пет месеци у односу на читаву претходну годину, назначио је Мали и као пример навео и Градску чистоћу која је у односу на први квартал прошле имала 10 пута већу добит.

Као примере он је навео и ЈП "Ада Циганлија" која је била прошле године чак и у губитку, а ове године пословала са добитком, и Београдске велетржнице које су два и по пута повећале добит у првом кварталу ове године у односу на исти претходне.

Привлачење инвеститора

Назначио је да је његов принцип било какве консолидације финансија управо развојни принцип.

"Оно што консолидује градски буџет, осим смањења и контроле трошкова које је потребно и које се морамо радити, је привлачење инвеститора" рекао је Мали.

"'Београд на води' као пројекат се уклапа у то као и други пројекти, али у овом буџету и поред тога што смо ишли са штедњом, висе од 20 милијарди динара је одвојено за инфраструктурне и развојне пројекте града Београда", поручио је Мали.

Према његовим речима, у року од 15 до 20 дана креће се са реконструкцијом улице Војводе Степе, следећег марта са реконструкцијом Трга Славија, који ће поново засијати пуним сјајем, а одмах након тога и реконструкцијом Булевара ослобођења.

Додао је и да Дирекција за грађевинско земљиште града Београда ужурбано припрема и ради сву документацију и ради на решавању правноимовинских односа везаних за наставак градова на унутрашњем магистралном прстену

"Део консолидације буџета не подразумева смањење инвестиција, чак напротив - веће инвестиције кроз привлачење нових инвеститора, што чини буџет већим, а тиме веће и могућности за расподелу и директним и индиректним бузџетскиим корисницима", закључио је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара