Норвешка помоћ Србији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шеф норвешке дипломатије Берге Бренде оценили су да упркос добрим односима две земље, у наредом периоду треба јачати спољнотрговинску сарадњу, као и сарадњу у другим областима. Норвешка ће дати још два милиона евра помоћи Србији.

Двојица министара разговарала су и о председавању Србије ОЕБС-ом наредне године, односима у региону, европским интеграцијама Србије, нормализацији односа са Приштином, као и о ситуацији у Украјини, преноси Бета.

"Волео бих да је Србија као Норвешка и да не мора да буде чланица ЕУ, али на жалост Србија нема такву привилегију", рекао је Дачић и додао да је чланство у Унији опредељење Србије.

Бренде је рекао да се "радује" председавању Србије ОЕБС-ом, али истовремено и указао да је то велика одговорност. "Подржавамо и пут Србије ка ЕУ, и тај пут ће унапредити економски раст земље и донети позитивне реформе", казао је он.

Дачић је оценио да је спољнотрговинска размена између две земље реалтивно ниска и да је треба јачати, као и да треба ширити сарадњу у областима у којима она већ постоји, попут економије, полицијске сарадње или одбране.

Двојица министара најавили су и интензивирање контаката званичника две земље на различитим нивоима у наредном периоду.

Норвешки министар најавио је да ће Норвешка помоћи Србији са додатна два милиона евра, поред претходно издвојених 3,3 милиона, како би помогла српску економију којој је потребан подстицај после тешких поплава.

"Наша обавеза је да у тешким тренутцима помогнемо. Зато ћемо донирати два милиона евра како бисмо подржали економију и помогли најугроженијима јер је српској економији потребан подстицај", рекао је Бренде.

Дачић је захвалио Норвешкој на свој дугогодишњој помоћи Србији,  као и за помоћ коју је издвојила током последњих поплава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара