Читај ми!

Бечић: Чланство у НАТО-у није превасходни циљ Србије

Потпредседник Народне скупштине Игор Бечић истакао је у разговору са члановима Поткомитета за трансатлантску одбрамбену и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПС НАТО, да Србија жели да буде поуздан и одговоран партнер и саговорник НАТО, у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону.

Бечић каже да је задовољан досадашњом сарадњом сталне делегације Народне скупштине Србије при ПС НАТО и те скупштине, наводи се у саопштењу Народне скупштине.

Потпредседник парламента Игор Бечић истиче да је Србија војно-неутрална држава и да чланство у НАТО-у није њен превасходни циљ. Додаје да постоји простор за унапређење сарадње у оквиру механизама Партнерства за мир, преноси Бета.

Бечић каже да ће значајан допринос унапређењу сарадње Србије и НАТО-а дати завршетак рада на изради индивидуалног Акционог плана партнерства који представља најинтензивнији облик сарадње кроз Партнерство за мир, а ипак не прејудицира чланство у НАТО-у.

Додаје да је Влада опредељена за то да Србија буде фактор стабилности у региону, кроз процес придруживања ЕУ и кроз јачање економске сарадње са земљама чланицама и кандидатима за чланство у Унији.

Председник Поткомитета за трансатлантску одбрамбену и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине НАТО, Свер Мурли каже да је један од најважнијих разлога посете то што је Балкан веома значајан НАТО-у и Европи.

Оцењује да је стабилан и миран Балкан од суштинске важности за европску и трансатланску стабилност.

Званичници сматрају да Србија у наредном периоду може да буде фактор стабилности и мира у региону.

Члан Поткомитета за трансатлантску одбрамбену и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине НАТО, Хју Бејли такође сматра да је сарадња скупштине Србије и ПС НАТО изузетно добра и верује да ће та сарадња бити настављена и у будућности.

Шеф сталне делегације скупштине Србије при ПС НАТО Драган Шормаз обавестио је чланове делегације НАТО о предлозима закона које је усвојила Народна скупштина, а који се односе на војну сарадњу Србије са другим земљама.

Званичници су разговарали и о преговорима о придруживању Србије Европској унији, споразуму који је у Бриселу потписан између Београда и Приштине и о положају Срба и неалбанског становништва на Косову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара