Читај ми!

Дачић подржава смене у врху полиције

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да подржава одлуку о смени у врху полиције. Навео је да је смена требало да буде много раније, али да он, док је био министар унутрашњих послова, то није могао да спроведе јер није постојала политичка воља тадашње власти.

"Није постојала политичка воља за тако нешто претходних година. Ја сам био министар унутрашњих послова, али они који су водили друге органе – Биро за координацију служби безбедности и Савет за националну безбедност у време Владе Мирка Цветковића имали су услов да полицијски врх остане такав какав је," рекао је Дачић.

Обраћајући се новинарима после сусрета са министром спољних послова Новог Зеланда Маријем Мекалијем истакао је да подржава одлуку садашње власти о смени у врху полиције.

"Подржавам одлуку министра Стефановића, премијера и председника. Ствари треба да се доведу у ред," рекао је Дачић.

"Сви знају за шта сам се ја залагао. И сви знају да их ја нисам чувао. И сви знају да су они управљали и контролисали полицију, прескачући мене као министра. Министар не може да смени директора полиције. То мора Влада Србије", истакао је Дачић.

Оптужио је новинаре да су водили кампању да водећи људи из полиције остану на својим функцијама.

"Па, и ви што ми постављате питања: Што их нисте критиковали кад је требало, него сада?! Па, ви сте мене критиковали у то време, водећи кампању да они остану на тим функцијама. Према томе, мало запитајте и сами себе! Ја не желим да се мешам у то. Постоји министар унутрашњих послова, постоји Влада Србије, Савет за националну безбедности и свако треба да сноси одговорност онолико колико је у свему томе заслужан", рекао је Дачић.

Он је поновио да је директор полиције Милорад Вељовић тражио смену команданта Жандармерије Братислава Дикића, а "Влада је неколико недеља пре тога именовала Вељовића за директора полиције".

"Како може да функционише полиција а да министар не прихвати захтев директора за нечије разрешење", упитао се Дачић.

"Колико вас је објавило најстрашније приче против генерала Дикића, тражећи од мене да се смене људи у Жандармерији? Је л' истина то или није, питам вас? Па, како сте се сада сетили да га браните? Коме сте тада служили? Служили сте да се сачува полицијски врх, пошто сам ја био за њихову промену. Сада кад су сви за њихову смену, ја немам потребе да се оглашавам", истакао је шеф српске дипломатије.

Он је додао да је сматрао да је требало да дође до промена у полицији, али да као министар то не може да уради без Владе.

"Немој сада они који су бранили Вељовића, који ми нису дали да променим полицијски врх, да причају да сам ја одговоран. Вељовићу је продужен мандат без конкурса, одлуком Владе Србије. Ја нисам био за то да се било коме скидају главе. Мислио сам да је требало да дође до промена у полицији. Али ја не могу као министар то да урадим без Владе", рекао је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара