Читај ми!

Митровица, немири због Парка мира

Најмање 21 особа је повређена, a пет особа је ухапшено у нередима који су избили у јужном делу Косовске Митровице током протеста Албанаца због изградње Парка мира, на мосту преко Ибра у том граду. Међу повређенима полицајци и новинари.

22.10 - Најмање 21 особа је повређена, a пет особа је ухапшено, саопштилa полиција.

20.05 - Косовска полиција: 13 повређених припадника Косовске полиције, четири запаљена службена возила и петоро приведених.

18.20 - Тренутна ситуација у Јужној Митровици је мирна, јавља Танјуг.

16.50 - Запаљено неколико аутобомила, јавља Ројтерс.  

16.10 - Повређена два полицајца и један новинар у нередима у јужном делу Косовске Митровице, преносе агенције.

Ситуација се око 18 сати смирила, пошто су косовска полиција и Еулекс разбили демонстранте у мање групе и потиснули их ка споредним улицама.

Регионални шеф оперативе Косовске полиције Жељко Бојић каже да ће до јутра у близини главног ибарског моста остати већи број полицијских службеника и један тим специјалне полицијске јединице, преноси Танјуг.

Током данашњег протеста у јужном делу Косовске Митровице, Албанци су засули каменицама припаднике косовске полиције и припаднике Кфора који су одговорили сузавцем и шок-бомбама.

Приштински медији наводе да су се зачуле и две узастопне детонације, услед експлозије једног запаљеног возила, преноси Танјуг, додајући да је запаљено и једно возило Еулекса. Ројтерс јавља да је запаљено неколико аутомобила.

Код моста на Ибру виђена су возила хитне помоћи која превозе повређене са обе стране, и полицајце и демонстранте, пише приштински Експрес.

Протести у јужном делу Митровице трајали су по плану, од 15.00 до 15.20 код зграде Скупштине општине.

Једна група демонстраната, за коју организатори протеста кажу да не знају ко су, покушавала је да пређе мост, преноси агенција Танјуг.

Градоначелник северног дела Косовске Митровице Горан Ракић, који је са окупљеним Србима у близини моста на Ибру посматрао ситуацију, каже да подржава сваки вид изражавања слободне воље грађана и додаје да не жели да верује да иза слогана "Или ми или ви", под којим се одржава протест у јужном делу града, стоји нешто што нема конотацију мира.

Ракић оцењује да је изградња Парка мира потез ка нормализацији ситуације у Косовској Митровици и позива приштинске власти да ублаже реторику која је и довела до данашњих демонстрација.

"Очекивао сам да изградимо још лепши и већи парк у коме ће се играти и српска и албанска деца", наводи Ракић, који додаје да мир мора да буде приоритет и да међуетничких сукоба више не сме бити.

Градоначелник јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтари каже да ће видети шта ће се десити сутра.

Учесници протеста носили су заставе Албаније, САД и Ослободилачке војске Косова и певали песме које величају ту организацију, пренела је Бета.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије