Читај ми!

Посланици о Извештају Фискалног савета

Посланици усвојили извештај о раду Фискалног савета за 2013. годину, о којем су расправљали по хитном поступку.

15.00 - Посланици за данас завршили рад.  

10.45 - Председник Фискалног савета Павле Петровић представља извештај. 

10.15 - Посланици рад почели посланичким питањима.

Скупштина Србије усвојила је извештај о раду Фискалног савета за 2013. годину.

Извештај је претходно усвојио скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 6. јуна и препоручио парламенту да га потврди.

Председник Фискалног савета Павле Петровић захвалио се на, како је рекао, корисном разговору и најавио да ће њихова питања бити предмет будућих анализа и извештаја.

Петровић је у уводном обраћању рекао да је од септембра повећана транспарентност у јавним финансијама, што је, како је истакао, основ за суочавање са стварним стањем и решавање проблема.

"Највећи део прикривених расхода и гаранција државе је изнесен на светлост дана", рекао је Петровић на седници скупштине на којој се разматра извештај о раду Фискалног савета за 2013. годину.

Петровић се нада да ће та пракса бити настављена и поручио да ће Фискални савет дићи свој глас уколико не буде тако.

Петровић је казао да је сарадња Фискалног савета са Министарством финансија и осталим министарствима, пролазила кроз разлииците фазе за три године, колико то тело постоји, али је, додао је, у основи ипак била добра.

Напоменуо је да је сарадња нарочито унапређена од септембра прошле године, а транспарентност Министарства финансија повећана.

Према речима Петровића, највећи допринос Фискалног савета у томе је, захваљујући његовим објективним анализама јавних финансија, предлога пореских закона и мера, створен основ за непристрасну расправу у скупштини и доношење компетенентних одлука.

Скупштина Србије данас је ратификовала и три међународна зајма, чија ће реализација омогућити рехаблитацију 1.100 километара путева у Србији.

Усвојени су предлози закона о потврђивању Финансијског уговора између Републике Србије и Европске инвестиционе банке "Рехабилитација и безбедност путева" и закона о потврђивању Споразума о зајму - Пројекат рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој.

Такође је усвојен и Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму Пројекат рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој.

Потврђен је и извештај о пословању Централног регистра, депоа и клиринга хартија од вредности и Извештаја независног ревизора за 2013. годину.

Посланичка питања

Посланици су на почетку искористили могућност и поставили низ питања Влади и другим надлежним органима, укључујући када ће закон о раду стићи у парламент, зашто се не примењује Правилник о увозу половних аутомобила, зашто не ради кардиохируршко одељење у Клиничком центру у Нишу.

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је Владу да ли ће се одржати јавна расправа о предлогу закона о раду пре него што стигне у парламент. оценила је да се стиче утисак да Влада ту расправу избегава.

Посланика НДС-а Благоја Брадића интересовало је зашто у клиничком центру Ниш није почело са радом одељење кардиохирургије у згради која је завршена, како је нагласио, још 2011. године.

За Министарство саобраћаја било је питање зашто се не примењује Правилник у увозу половних аутомобила из априла ове године, што за последицу има и проблеме при техничким прегледима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије