Читај ми!

Жардињере уместо барикада

Мост на Ибру у Косовској Митровици поново је проходан. Ноћас је камионима и тешком механизацијом уклоњена једна од највећих барикада, постављена 2011. Током дана, са обе стране моста окупљали су се грађани. Београд и Приштина поздрављају уклањање барикаде.

Уместо бетона - цвеће. После три године, за три сата, уклоњена је бетонска барикада са Ибарског моста. Срби са севера поставили су је 2011, не желећи да се тај део интегрише у косовски систем. Градоначелник Северне Митровице објашњава - пружамо руку комшијама Албанцима, очекујемо да гест не протумаче као знак слабости.

"Свестан чињенице да је активност коју данас на овом месту предузимамо узнемирујућа и неочекивана за велику већину становника нашег града, а након дугих консултација и у сталној координацији са државним врхом Републике Србије, донео сам одлуку да приступимо изградњи 'Парка мира' на локацији уз сам мост на реци Ибар", каже градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.

Очекује да ће ноћне страже наоружаних људи убудуће заменити играње српске и албанске деце у новоизграђеном парку.

Евентуалне инциденте ћемо спречавати заједно са грађанима, поручује заменик команданта Регионалне полиције за север Косова Бесим Хоти. За сваки случај припадници полиције су са обе стране моста.

"Ми поздрављамо овај поступак, урадићемо све да одржимо мир", додаје Хоти.

Вест о уклањању барикаде одјекнула је и у Београду и у Приштини. У првим реакцијама обе стране углавном оцењују да је вест добра и да води враћању поверења између Срба и Албанаца, али има и опречних мишљења.

"Уклањање барикада сматрамо добром вешћу, истина на симболичкој равни, јер треба још много радити да би се стварало поверење између становника на КиМ", каже Милорад Мијатовић из СДПС-а.

Јединствена Србија сматра да није било време за уклањање барикада, јер још није постигнут пуни суживот Албанаца и Срба, наводи Петар Петровић из те странке.

"Овај потез говори врло јасно да они који живе на КиМ сматрају Србију својом државом, опредељени за пут сарадње, мира и преговора", каже Ђорђе Милићевић из СПС-а. 

Све време у Митровици је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је претходно посетио Оливера Ивановића у притвору.

Ђурић се осврнуо на данашњу изградњу 'Парка мира' на Главном ибарском мосту у Косовској Митровици.

"Та одлука градоначелника и представника локалне самоуправе у великој мери одражава и овлашћења која су предвиђена и позитивним законодавством и духом политичких разговора који су вођени у претходном периоду", рекао је Ђурић.

Приштински аналитичари уклањање барикаде виде и као доказ да се заједно може у Европу, али и потврду да на обе стране побеђују прогресивне и проевропске снаге.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије