Читај ми!

Весић: Градски буџет 78,1 милијарду динара

Седница Скупштине града на којој ће се расправљати о градском буџету биће одржана у понедељак, рекао градски менаџер Горан Весић и додао да ће буџет износити 78,1 милијарду динара.

Весић је навео да је ово година стабилизације градских финансија, на крају које се очекује да Београд има избалансиране приходе и расходе.

Весић је рекао Танјугу да ће буџет који буде усвојен 23. јуна ступити на снагу 1. јула.

Градски буџет за 2014. годину ће, према његовим речима, износити 78,1 милијарду динара, од чега ће 9,5 милијарди бити додељено градским општинама, што је разлика у односу на прошлу годину.

"Прошле године је планирани буџет износио 91,3 милијарде динара, али је остварено 76,6 милијарди, што значи да смо имали велику разлику од 14,7 милијарди динара. Толико су били већи расходи у односу на приходе и та се разлика попуњавала задуживањем Града, а то је била пракса и ранијих година", навео је Весић.

Према његовим речима, задуживање се тако из године у годину акумулирало и зато се данас Београд налази у ситуацији у којој није у стању да узме ни динар кредита.

За разлику од претходних година, каже Весић, буџет који ће се наћи пред одборницима 23. јуна прављен је на другачији начин, односно прво су прецизно испланирани приходи.

"На основу прихода смо планирали расходе, а то значи да ће дефицит бити веома мали, око две милијарде и биће надокнађен продајом имовине Града, а не новим задуживањем", објаснио је Весић.

Према његовим речима, сав новац од продаје имовине ући ће у приход, а на крају године се не очекује дефицит, већ да Београд има избалансиране приходе и расходе.

"Зато је ова година за нас веома важна, јер је ово година стабилизације градских финансија које су у веома лошем стању и то траје годинама", подвукао је Весић.

Како је прецизирао, ове године ће бити враћено и око 3,3 милијарде динара кредита и главница, што ће умањити задужење у односу на досадашње.

Тек од наредне године, сматра Весић, може се говорити о другачијем планирању буџета, јер када буду стабилизоване финансије тада ће моћи да се планирају и други расходи, са којима ове године то није био случај.

Говорећи о улагањима у престоници, Весић је рекао да ће ове године бити утрошено око 20 милијарди динара за капиталне пројекте, што је важно јер ће сви важни пројекти значајни за град бити настављени.

Весић је прецизирао да ту мисли на Трг Славију, изградњу школе у насељу Степа Степановић, изградњу вртића, наставак посла на унутрашњем магистралном прстену око града...

Што се тиче нових инвестиција, попут депоније у Винчи, четири нове подземне гараже или наредних фаза изградње велетржнице, Весић је рекао да ће оне бити грађене из јавно приватног партнерства, а ту су већ направљени кораци у припреми документације.

Предстојећи буџет је, наводи градски менаџер, реалан и известан, а то значи да ће корисници буџета и добити оно што је предвиђено, те да више неће бити пракса да град обећа, на пример, неку субвенцију, и онда се на њу чека по више месеци.

"Буџет је реалан, приходи су врло правилно процењени и у том смислу ћемо оно што будемо обећали заиста и исплатити и то је нова пракса која је једина поштена и добра када су у питању други буџетски корисници, јер не треба ни људе, ни општине, ни било кога лагати и убеђивати их да ће добити нешто што неће", навео је Весић.

Весић је рекао да је буџет већ урађен и прослеђен одборницима и општинама, а подсетио је да се буџет усваја у јуну, јер је постојало привремено финансирање, пошто је на челу града био Привремени орган.

Због тога су, објаснио је Весић, постојале две одлуке о привременом финансирању на по три месеца, а друга одлука истиче 30. јуна.

Весић је додао и да је, за првих шест месеци ове године, у оквиру одлука о привременом финансирању остварен потпуни износ планираних прихода, што је реткост када су у питању буџетске институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије