Читај ми!

Широка сарадња у јадранско-јонској иницијативи

Европска комисија je представила стратегију ЕУ за јадранско-јонски регион која предвиђа сарадњу чланица Европске уније и земаља Западног Балкана у развоју поморства, инфрастурктуре, заштите животне средине и туризма.

Европска комисија представила је у Бриселу акциони план Јадранско-јонске иницијативе у коме Србија има значајну улогу, а који између осталог укључује фазну реконструкцију пруге Београд-Бар.

"Србија и Италија су обавиле изврстан посао", истакла је европска комесарка за поморска питања и рибарство Марија Даманаки током представљања акционог плана у седишту Комисије, преноси Танјуг.

Стратегија би требало да допринесе бољем коришћењу ресурса и повезивању у региону, а допринеће и европским интеграцијама Западног Балкана кроз сарадњу земаља чланица, кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ, истиче се у саопштењу Европске комисије.

"У региону који је био сведок најозбиљнијих сукоба у новије време у Европи, Јадранско-јонска стратегија, уз сарадњу земаља ЕУ и суседа који нису у Унији, може играти важну улогу у интеграцији Западног Балкана у ЕУ", истакао је европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан, преноси Бета.

Стратегија предвиђа сарадњу Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, као и чланица ЕУ - Хрватске, Грчке, Италије и Словеније.

То је прва макрорегионална стратегија ЕУ са учешћем тако великог броја земаља које нису чланице ЕУ, додаје се у саопштењу.

Стратегија је са Акционим планом достављена Савету ЕУ, а лидери Уније требало би да је усвоје током председавања Италије у другој половини ове године.

Документ се односи на развој економије засноване на морским ресурсима, транспорт копно-море, енергетску повезаност, заштиту животне средине и развој туризма, као секторе кључне за отварање радних места и подстицање економског раста у региону.

Србија и Италија задужене су за питања саобраћајних и енергетских мрежа региона, Грчка и Црна Гора за "плави раст", док ће Словенија и БиХ координисати рад на заштити животне средине, а Хрватска и Албанија на развоју одрживог туризма.

Комесарка за поморска питања и риболов Марија Даманаки истакла је да се земље региона не суочавају у поморству са изолованим изазовима и истакла да је једино логично да их заједно решавају.

Као изазове навела је превелик улов риба, загађање, загушења у поморском саобраћају и сезонски туризам.

Један аспект Јадранско-јонске стратегије биће и изградња капацитета, истраживања, иновације и мала и средња предузећа, као и прилагођавање климатским променама и смањење њиховог утицаја и управљање ризицима од катастрофа.

Акциони план који је данас представљен биће до јесени усвојен од стране Европског парламента и Европског савета, а требало би да почне да се примењује од следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије