Читај ми!

Руски медији о посети Лаврова

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетио је Србију, једну од ретких европских земаља које су сачувале добре односе са Москвом после почетка украјинске кризе, пише московски "Комерсант".

Лист наводи да су српски лидери уверили госта да Београд не мора да бира између ЕУ и Русије и да реализација "Јужног тока" одговара националним интересима Србије, преноси Бета.

Дневник додаје да је посета Лаврова Београду изазвала велики интерес медија. Прве изјаве је дао већ по изласку из авиона, а када је полагао венце на споменик совјетским ослободиоцима, чекале су га десетине Београђана са руским заставама.

Комерсант преноси и да је активисткиња локалне патриотске организације "Заветници" уручила Лаврову мајицу са натписом "Србија и Русија - вечна браћа". "Русија је наша друга домовина, а Србија треба да се прикључи евроазијској интеграцији", рекла је она листу.

"Власти Србије, међутим, имају прагматичнију позицију. Београд, који је пре пар година добио статус кандидата за улазак у ЕУ, не одбацује курс евроинтеграција", пише лист и додаје да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић одговорио на питање које је све интересовало - о позицији Србије у односу на "Јужни ток".

Дачић је изјавио да је "Јужни ток" у националним интересима Србије, а да је Лавров подржао такав став, преноси тај лист.

"Инвестиције Русије у Србију не ограничавају се на 'Јужни ток' - оне износе укупно око милијарду долара, и у Београду рачунају да ће их значајно повећати. Али, многи страни инвеститори, међу којима и руски, суочавају се у Србији са озбиљним проблемима, све до очигледне дискриминације", пише Комерсант.

Дневник додаје да је и премијер Србије Александар Вучић обећао да ће бити прекинута пракса грубог кршења права страних акционара.

"Сада, када Вучић има практично сву власт у Србији, има све шансе да реализује своје обећање", пише лист.

Росијска газета и Независима газета у кратким извештајима о посети наводе да Србија није одбацила "Јужни ток".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије