Читај ми!

Посланици о јавним набавкама

Скупштина Србије разматрала је Извештај о раду Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки. Представници парламентарне већине сматрају да су тим законом остварене одређене уштеде, док опозиција сматра да то није тачно.

15. 00 - Скупштина Србије завршила је расправу о извештајима Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки за 2013. годину, а рад ће наставити сутра. 

14. 40 - Закон о јавним набавкама уштедео 355 милиона евра, изјавио је шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић.

11.29 - Комисија поништила у целини 298 јавних набавки, изјавио председник те комисије Саша Варинац.

10. 07 - Скупштина почела данашње заседање. 

Применом новог Закона о јавним набавкама остварена је уштеда од 355 милиона евра, изјавио је шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић који каже да је то велики успех и да је доношењем тог закона смањена могућност "буразерских и кумовских" јавних набавки.

"Раније смо једну трећину буџета давали ко зна коме и ко зна под којим условима јер смо затварали очи у постпцима јавних набавкама", истакао је Бабић.

Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки је од 1. априла до краја 2013. донела 298 одлука о поништењу поступка јавних набавки у целини и 454 одлуке о делимичном поништењу, изјавио је на почетку седнице председник те комисије Саша Варинац.

Он је истакао да је често проблем био то што је конкурсна документација била непрецизна и непотпуна, а конкурси нејасни, као и да су у тим поступцима били нарушене не само одредбе закона већ и подзаконских аката.

У првом извештајном периоду од 1.априла до 30. јуна 2013. године комисија је имала 72 седнице и донете су укупно 382 одлуке, од тога 307 одлука се односило на поднете захтеве за заштиту права незадовољних ушесника у поступцима јавних набавки.

"Од тог броја у 99 случајева комисија је донела одлуку о поништењу поступка јевне набавке у целини, а у 93 предмета је делимично поништен поистпука јавне набавке", рекао је Варинац у  на почетку расправе о Извештају о раду Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

У извештајном периоду од 1. јула до 31. децембра 2013. одржано је укупно 290 седница комисије и на њима је донето укупно 1.211 одлука и од њих 951 одлука се односила на поднете захтеве за заштиту права, навео је Варинац.

Од тог броја у 199 предмета поступак јавне набавке је поништен у целини, а у 361 предмету поступак јавне набавке је поништен делимично.

Варинац је рекао да је од 951 предмета који се односи на захтеве за заштиту права у 560 предмета је донета одлука о поништењу поступка јавне набавке.

Председник Одбора Скупштине Србије за финансије Верољуб Арсић је нагласио да Закон о јавним набавкама "неваља криминалцима који су се богатили и згртали новац од грађана Србије".

Арсић каже да је то највећи проблем код новог Закона о јавним набавкама што то више није могуће, као и да свакако онима који су пре мували са јавним набавкама сметају сложене и транспарентне процедуре.

Посланик ДС-а Горан Ћирић је рекао да та странка подржава јачање независних институција у Србији, али да је Закон о јавним набавкама несавршен, јер не одговарају реалном животу, на пример у здравству.

Заменик шефа посланичке групе НДС-а Јанко Веселиновић је казао да се нови закон примењује већ око годину и по дана и да није остварио обећане уштеде, док је ефикасност јавних набавки озбиљно угрожена.

Посланица Демохришћанске странке Србије Олгица Батић је рекла да су новим Законом о јавним набавкама проширене надлежности комисије и да су неке надлежности судова пренете на комисију - вођење прекршајног поступка, поништавања уговора о јавним набавкама и изрицања новчаних казни.

Скупштина је констатовала оставку посланика СНС Сање Туцаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се