Читај ми!

Србија спремна за поглавље 32

Шеф преговарачког тима Србије у преговорима са Европском унијом Тања Мишчевић поручила је да је Србија спремна да преговоре почне током лета и то отварањем поглавља 32, које се тиче контроле трошења буџетског новца.

"За грађане је веома важно то поглавље, јер је у директној вези са борбом против корупције... За поглавље 32 смо потпуно спремни", рекла је Мишчевићева, гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

То поглавље, како је додала, подразумева увођење интерне и екстерне ревизије за сваког буџетског корисника.

"Потребно је да имате јасан систем који је транспарентан и да Државна ревизорска институција може да кажњава на најозбиљнији начин. Ми тај систем немамо, имамо елементе, али немамо систем", указала је Мишчевићева.

Поручује и да би у раној фази требало да буду отворена и поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права и основних права или 35, а које се тиче нормализације односа са Приштином.

"Једно од ових поглавља мора бити отворено у раној фази. Она постоје да би одређивали темпо преговарачког процеса. Та поглавља се и последња затварају, али о поглављу 35 ништа не знамо", рекла је Мишчевићева и додала да је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Бриселу где ће разговарати о том поглављу.

Државе чланице ЕУ ће одлучити којим ће поглављем преговори почети, објаснила је Мишчевићева.

Коментаришући посету премијера Александра Вучића Немачкој и састанак са канцеларком Ангелом Меркел, Мишчевићева је рекла да постоји јасна жеља да Србија, Немачка и ЕУ заједнички раде на отварању поглавља, а да се акценат ставља на пословно окуружење, нормализацију односа са Приштином и владавину права.

"То су најважније и суштинске ствари у свему овоме. Немачка је истакла да у добром правцу размишљамо", казала је Мишчевићева.

На питање да ли је након састанка Вучић–Меркел Србија сада ближа Бриселу, Мишчевићева је рекла да јесте. Истакла је и да пре неколико дана у Бриселу није било речи о "Јужном току".

На питање да ли је реално да Србија заврши преговоре 2018. године, Мишчевићева је одговорила потврдно.

"Ми смо већ дефинисали тај рок - 2018", поручила је Мишчевићева и додала да је Србија спремна да прво поглавље отвори током лета, ако се тада буде организовала међувладина конференција.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт оценила је, гостујући у истој емисији, да Немачка и канцеларка Ангела Меркел имају утицај на европске интеграције Србије, те да у Унији посвећују пажњу на то како канцеларка види оно што Београд постиже у европским интеграцијама.

"Понекад се тежиште ставља само на однос Београда и Приштине, али очигледно је да је важна економија и реформе у том сектору али и борба против корупције и криминала, јер то није само наш проблем", рекла је Лихтова.

Лихтова сматра и да Србија може до 2018. године да заврши преговоре са ЕУ и да то само зависи од наше земље.

"Верујем да је реално да 2018. године затворимо преговоре", закључује Лихтова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се