Читај ми!

Изабран нови градоначелник Шапца

Скупштина Шапца изабрала је Небојшу Зеленовића из странке Заједно за Србију за новог градоначелника, уместо Милоша Милошевића из исте странке. За Зеленовића је гласало 46 од укупно 69 одборника.

Скупштинско заседање напустило је 17 одборника опозиционе Српске напредне странке (СНС), јер су били незадовољни скупштинском одлуком да се не расправља о кандидатима за градоначелника, заменику градоначелника и члановима Градског већа, као и о оставци бившег градоначелника, преноси Бета.

"Уместо да нам помогну током поплаве, владајућа већина је искористила време да се концентрише да поново изабере свог градоначелника. Без расправе и без телевизијских преноса, ова скупштина је фарса", рекао је новинарима одборник СНС-а Бобан Бирманчевић, који је и шеф једног од два штаба за ванредне ситуације који раде у Шапцу.

Нови градоначелник Зеленовић је у обраћању одборницима нагласио да ће социјално опредељење бити приоритет локалне самоуправе.

Скупштина је изабрала Милана Николића из групе грађана Западна Србија за заменика градоначелника, као и 11 чланова Већа.

На предлог одборника опозиционе Јединствене Србије, одборници странака које нису напустиле скупштинско заседање одрекли су се дневница у корист становника угрожених поплавама.

Скупштинска дневница у Шапцу износи 600 динара.

Избор новог градоначелника уследио је пошто је Милошевић 18. маја поднео оставку, јер га је Влада Србије сменила са места команданта Штаба за ванредне ситуације у Шапцу.

Због најава великих поплавних таласа, премијер Александар Вучић је у току ноћи 16. на 17. маја за команданта поставио шефа посланичког клуба СНС-а Зорана Бабића, а у раним јутарњим сатима његово место заузео је начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

Одласком Диковића из Шапца, место је преузео Бобан Бирманчевић из СНС-а.

У граду од тада функционишу два штаба, један који је формиран одлуком локалне скупштине према Закону, и други формиран усменим путем и који претежно чине чланови СНС-а.

У Шапцу је и даље на снази ванредна ситуација, а локалне власти су два пута тражиле од државних институција да се мере укину.

Локалну власт у Шапцу чине Заједно за Србију са 20 одборника, Социјалистичка партија Србије са седам одборника, Западна Србија са осам одборника, Демократска странка са пет одборника, Српски покрет обнове са три одборника, један одборник Социјалдемократске партије Србије и два одборника Групе грађана "Село-град".

У опозицији су СНС са 17 одборника, Либерално демократска партија са три одборника, Демократска странка Србије са два одборника, и по један одборник Уједињених региона Србије и Јединствене Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара