Читај ми!

Вучић: Нећемо увести санкције Русији

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу немачком листу "Ханделсблат" да Београд подржава територијални интегритет Украјине, али не и санкције против Русије. Премијер је нагласио и да Србија, упркос штети од поплава, не жели да скрене са свог курса реформи.

Вучић је, када је реч о неувођењу санкција Русији, рекао да је то у политичком и привредном интересу Србије и подсетио да је руски енергетски концерн "Гаспром" власник НИС-а.

Објаснио је да цену од 400 евра за 1.000 кубних метара руског гаса није једноставно платити.

"Виша цена би убила нашу земљу", рекао је Вучић.

"Српска политичка позиција је јасна - ми подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине. Између нас и осталих европских земаља постоји само једна разлика - ми не уводимо санкције Русији", рекао је Вучић за немачки лист, преноси Танјуг.

Српски премијер је прошле седмице боравио у посети Берлину и разговарао са канцеларком Ангелом Меркел и политичким и привредним врхом земље. 

Премијер је нагласио и да Србија, упркос штети од поплава која се мери милијардама, не жели да скрене са свог курса реформи, али и указао на то да се у земљи морају смањити плате у јавном сектору.

"Ми сада не желимо ни један једини реформски корак да померимо. То је егзистенцијално питање за Србију. Ту морамо бити сами према себи веома строги. Те реформе нам нико не може одузети", рекао је Вучић у интервјуу који је немачки дневник Ханделсблат објавио у данашњем броју и истакао да се у Србији морају смањити зараде у јавном сектору и јасно редуковати број државних чиновника.

"Ми ћемо за двадесетак дана у парламенту имати нови закон о раду, за 30 дана нови закон о стечају и закон о приватизацији и у оквиру 40 дана ново грађевинско право, као и обећану финансијску консолидацију буџета", најавио је Вучић.

Србија мора да заврши "домаће задатке"

Премијер је поновио очекивање да би Србија 2020. могла да уђе у ЕУ.

На опаску да је то оптимистична процена с обзиром на умор од проширења ЕУ, Вучић је рекао да Србија до 2018/2019. мора да заврши своје "домаће задатке" после чега њен пријем у ЕУ више неће бити на влади него на Немачкој и другим земљама које одлучују о чланству.

"Ми наш посао морамо обавити", рекао је Вучић, нагласивши да су Србији потребне реформе - не за ЕУ, већ за Србију.

Говорећи о штетама од поплава, председник српске владе је нагласио да оне износе најмање милијарду евра, што је "веома много за малу земљу, попут Србије".

Према његовим речима, тешко су погођене пре свега електропривреда и пољопривреда.

"Један угљенокоп је погођен и ту нам је помоћ пружила немачка организација THW. Али, пре краја октобра то неће функционисати, што ствара огромне проблеме у снабдевању струјом коју морамо да увозимо за до милион евра дневно. То је огроман проблем и ту сам замолио канцелара Ангелу Меркел за више немачке помоћи", рекао је Вучић.

На питање - шта мисли да ли ће помоћ и добити, одговорио је да полази од тога да хоће.

"Ми морамо да поново изградимо више од 1.900 кућа, поправимо улице и железничке трасе да побољшамо. Ту смо веома захвални Немачкој и другим земљама ЕУ", додао је премијер.

Вучић је рекао да примећује снажну подршку немачких политичара, пре свега Меркелове која, како је рекао, "види Србију као сидро стабилности на Балкану и свесна је да ми "чинимо оно што обећамо".

Напоменуо је и да примећује више воље код немачких фирми да се ангажују у Србији.

Рад на решавању проблема на терену на Косову

Вучић је такође поновио да Србија неће признати Косово као независну државу, али да даје све од себе да се проблеми на терену реше.

"Отуда подржавамо и сарадњу између фирми из Београда и Приштине и међусобну трговину", рекао је Вучић.

Поводом одлуке немачке владе да Србију прогласи такозваном "сигурном земљом", што практично значи да ће подносиоци захтева за азил бити одбијени, и питања да ли је љут због те одлуке Берлина, Вучић је рекао да није.

"Не, нисам, пошто највећи број њих и нису прави азиланти. Реч је најчешће о Ромима. Ми ћемо сада учинити све што је могуће да би се они овде боље интегрисали. Ми прихватамо све предлоге ЕУ, али никога не можемо спречити да напусти Србију", рекао је Вучић.

Када је реч о градњи "Јужног тока", Вучић је рекао да Србија још није донела одлуку о престанку градње, него је тренутно прекинула радове, јер се, како је рекао, у Бугарској не гради.

На питање да ли то значи да није било политичких притисака из Берлина или Брисела, Вучић је одговорио да није и да у том смислу није било предуслова за помоћ ЕУ Србији.

Новинара је интересовало и шта ће Србија сада продати, на шта је Вучић рекао да је "Јат" већ постао "Ер Србија", уз партнера "Етихад" из Абу Дабија, и да тако Србија у региону има најбољу авио-компанију, а да се, када је "Телеком" у питању, ради пре свега о инвестицији у модернизацију.

"Ту нам је потребан добар страни партнер", рекао је Вучић.

На примедбу новинара листа да је он сам себе већ "модернизовао", и од "ватреног припадника Милошевићевих националиста" постао неко ко жели да своју земљу уведе у ЕУ, Вучић је рекао да није био Милошевићев ватрени присталица.

"Био сам, додуше, министар, али не као члан његове партије и често сам га критиковао. Али да буде потпуно јасно: Ја сам своја убеђења променио", рекао је Вучић, оценивши да то није срамота и да је боље себе променити него цео живот грешити.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво