Лавров стиже данас у Београд

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутоваће у дводневну посету Београду где ће са српским званичницима размотрити све аспекте билатералних односа и разговарати о новим правцима сарадње.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић дочекаће Лаврова на аеродрому "Никола Тесла", најавило је Министарство спољних послова Србије.

Министри Дачић и Лавров најпре ће положити венце на Гробљу ослободилаца Београда и код Споменика совјетским војницима на Новом гробљу, саопштило је Министарство.

Поред разговора са шефом српске дипломатије, Лавров ће, како је најављено у Москви, имати сусрете са премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

"Током посете биће детаљно размотрени све аспекти билатералних односа, процењен ток реализације постављених задатака, одређени нови правци сарадње", рекао је у Москви званични представник руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

Посебна пажња биће посвећена унапређењу политичке сарадње у духу Декларације о стратешком партнерству између Србије и Русије, која је била потписана 24. маја прошле године у Сочију, додао је портпарол руског МСП.

Такође, водиће се садржајна дискусија и о међународним питањима, укључујући ситуацију на Балкану.

Важно место у дијалогу са Београдом традиционално заузима економска сарадња, истиче Лукашевич, напомињући да она поступно јача.

Обим трговинске размене прошле године, према подацима Државне царинске службе РФ, достигао је две милијарде долара, што је 15 одсто више него 2012, а тај тренд се наставља.

Пажња ће посебно бити посвећена пројекту "Јужни ток", али реконструкцији српских железница уз помоћ руског кредита од 800 милиона долара.

Лукашевич је подсетио да успешно ради и руско-српски хуманитарни центар у Нишу, који је своје потенцијале показао за време катастрофалних поплава које су недавно погодиле Србију.

Руски стручњаци су евакуисали из поплављених области око три хиљаде цивила и доставили више од 100 тона хуманитарне помоћи, преноси Итартас.

"Узимајући у обзир тесне историјске и духовне везе између две земље и два народа, посебну пажњу придајемо читавом низу манифестација у вези са стогодишњицом од почетка Првог светског ратаи 70-годишњицом од ослобођења Београда у Другом светском рату ", закључио је Лукашевич.

Уочи посете, амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да предстојећа посета Београду руског шефа дипломатије није обична посета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво